Så bärgades det kapsejsade bilfartyget Baltic Ace

Så här bärgades Baltic Ace och dess 1 417 bilar, bilfartyget som förliste i Engelska kanalen 2012.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Fartyget Baltic Ace tillverkades 2007 i Polen, men det som var tänkt att bli en långvarig tjänstgöring blev oväntat kort då fartyget 2012 kolliderade med ett annat fartyg i Engelska kanalen. Jättefartyget med 1 417 bilar och 540 000 liter olja ombord blev liggande på sjöbotten i flera år och blockerade trafiken i kanalen.

I maj 2014 påbörjades dock en bärgningsinsats för att rensa upp havsbotten. En insats som blev riktigt tidskrävande och kostsam, fartyget var visserligen försäkrat för 55 miljoner dollar, men bärgningen kom att kosta hela 73 miljoner, cirka 625 miljoner kronor.

Området skulle vara rensat senast 31 december 2015 och bärgarna kunde endast arbeta mellan mars och oktober på grund av vädret. Trots detta lyckades de dock bli klar med sitt uppdrag hela två månader före deadline.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!