Se filmen nedan.

Så lätt smäller det!

Här får vi se ett praktexempel på hur en masskrock uppstår ur egentligen ingenting.

Olyckan, som enligt uppgift hade nästan 100 fordon inblandade, inträffade i förrgår i Ontario, Kanada. En man står och filmar på en bro över en motorväg, han bara väntar på att något ska ske då trafiken lite längre fram står helt stilla.

I det ymniga snöandet med tillhörande dålig sikt och hala vägbanor fylls det raskt på med bilar och lastbilar bakifrån. Länge klarar de ankommande trafikanterna av situationen genom att bromsa i tid och undvika kollisioner. Men till sist händer det som inte får hända.

Plötsligt kommer flera fordon i hög fart som överraskas av att det står stilla på motorvägen. Vi vet inte varför det vänder så tvärt, men kanske en skymd kurva är anledningen. Eller så handlar det om trafikanter med dåligt omdöme. Båda alternativen är fullt möjliga. Masskrocken är i alla fall ett faktum.

I den här typen av trafiksituationer, som även vi i Sverige drabbas av titt som tätt nu under vinterhalvåret, gäller att det köra med god framförhållning, exempelvis genom att hålla avståndet och anpassa hastigheten till underlaget. Och så klart ska man ha vinterdäck på bilen! Men det ska väl inte behöva påpekas, eller?

Ett annat praktiskt tips är att, om man hamnar i en liknande kösituation, göra som många har lärt sig på tyska Autobahn. Slå på varningsblinkersen för att uppmärksamma bakomvarande förare om att ett plötsligt köslut med stillastående fordon är i antågande.

Massive Pileup on Canadian Highway 401Nearly 100 vehicles were involved in an enormous pile-up on Ontario's Highway 401.Publicerat av ViralHog den 9 januari 2017

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!