070301_rinspeedsaab

Saab-chock: 9-5 by Rinspeed!

Schweiziska Rinspeed nöjer sig inte med konceptbilen eXasis för årets Genèvesalong. En ovanligt läcker Saab 9-5 kommer också att visas.

Klingar namnet Rinspeed bekant kanske du förknippar det med Porsche. Helt rätt, det schweiziska företaget producerar nämligen exotiska koncept med sportbilarna från Stuttgart som grund. Huvudsakliga inkomstkällan är dock trim och styling till bilar från nämnda Porsche, men även BMW.

På senare tid har Rinspeed fått miljösamvete och eXasis, som också ska visas i Genève, är en öppen sportbil som går på E85 etanolbränsle.

Att Saab jobbar med etanoldrift har väl ingen missat. Inte heller Rinspeed som fräschat upp 9-5 BioPower – helt utan Saabs vetskap.

- Dagens sanning är att Rinspeed-bilen kom som en total överraskning för oss, säger Saabs informationschef Örjan Åslund.

- Denna bil har de kokat ihop och bekostat helt på egen hand. Vi är väl delvis lite upprörda men också lite smickrade, det ska vi inte sticka under stol med. Tydligen är de från Rinspeeds sida mycket imponerade av vad vi har åstadkommit med BioPower-konceptet, avslutar Örjan Åslund.

Ännu finns inte så mycket information om bilen. BioPower-motorn på 2,0 liter och 180 hästkrafter har tydligen lämnats orörd. I stället har Rinspeed fokuserat på att styla den vid det här laget rätt så daterade 9-5. 

Den häftiga orange lacken kompletteras av detaljer i grillen och på backspeglarna. En kombination av glasfiber och aluminium ger den speciella strukturen.

Mönstret går igen invändigt, på dekorpanelerna. Det rutiga mönstret i det svarta skinnet på stolarna och dörrsidorna för tankarna till Lamborghini-interiörer.

De 18 tum stora fälgarna heter Excite Dark och kommer från AEZ.

Blir intresset tillräckligt stort kanske Rinspeed börjar erbjuda stylingpaketet till hugade spekulanter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!