Foto: SFHM

Staten säljer militärfordon på Tradera

Vem har inte drömt om en ”Valpen” som extrafordon, speciellt nu när vintern har kommit till Sverige? Nu har du chans att införskaffa just en ”Valpen” – eller ett annat häftigt, svensk militärfordon – då en hel drös ska säljas på Tradera nu i november.

Det är Statens försvarshistoriska museer, SFHM, som ska sälja ett dussintal militärfordon på auktionssajten Tradera. Det är inte första gången som de säljer fordon, däremot är det första gången som de låter göra det på detta vis med hjälp av nätet.

SFHM har sedan början av 2000-talet fått in många fordon från den svenska försvarsmakten, fordon som har ansetts vara överflödiga för verksamheten. En del av dessa fordon har fått äran att ta plats i något av SMHA:s (museinätverket Sveriges militärhistoriska arv) 24 museer runt om i landet medan övriga får fungera som rekvisita i SFHM:s externa verksamhet alternativt säljs vidare.

LÄS OCKSÅ: Tgb 11 imponerar på jänkar

Valpen är en av fordonen som är till salu. Just det exemplar som syns på bilden är dock inte en av bilarna som går under klubban på Tradera. Foto: Mr. Choppers Foto: Mr. Choppers

De fordon som denna gång ska gå under (den fiktiva) klubban på nätet är av blandad sort, både militära och civila varav sistnämnda har ingått som bruksfordon i den militära verksamheten.

Av de militära varianterna hittar vi exempelvis en Personlastterrängbil Pltgb 903, eller ”Valpen” som den kallas i folkmun, och en Bärgningsterrängbil Btgb 965.

Fordonen säljs i befintlig skick som kan vara ”från skrotfärdigt till bättre begagnat”. Samtliga objekt förutom ett står uppställda för åskådan utanför Strängnäs.

LÄS OCKSÅ: Vi kör försvarets sexhjuliga Geländewagen

Auktionerna kommer att äga rum mellan den 13 och 27 november med visning (personlig anmälan krävs) av alla fordon den 19-20 november. Är du intresserad av något av objekten, som du kan ta del av i bildgalleriet nedan, kontaktar du SFHM på info@sfhm.se och uppger att du önskar visning av ett eller flera fordon antingen den 19 eller 20 november. SFHM:s Tradera-sida hittar du här (inget av objekten är ännu upplagda).

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!