Teslas kameror avslöjar vandaler

Elbilarna från Tesla är utrustade med flertalet kameror som är bra att ha i mer än trafiksituationer.

Tesla Sentry Mode är en smart funktion som låter bilens kameror bevaka just bilen när den är stillastående. På så vis kan förövare som vandaliserar eller försöker stjäla bilen filmas och avslöjas. Det ser vi prov på i filmen nedan som kommer från USA.Filmen visar bland annat flertalet personer som går fram och repar parkerade Tesla-bilar, eller till och med kör in en kundvagn i sidan. Frågan är varför personerna genomför denna typ av meningslösa skadegörelse – avundsjuka, hat mot elbilar eller ren slump? Troligtvis en blandning av det mesta.

Sentry Mode kan vara olagligt i Sverige enligt Datainspektionen. Man får nämligen inte stationärt spela in omgivningen runt en bil hur som helst, inte när man kan identifiera människor i filmen. GDPR-lagens avsnitt om personuppgiftsbehandling är hård på den punkten, och inom det faller just bilder där personer kan identifieras.För att komma till rätta med problemet måste bilarna egentligen förses med tydliga skyltar om att området kameraövervakas. Dessutom ska det också finnas tydliga kontaktuppgifter till den som övervakar, det vill säga bilens ägare, så att personer som fastnar på film, bland annat vandalerna, ska kunna kontakta och ifrågasätta bevakningen.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!