100118-prius-g-sport

Toyota Prius G Sport – lite sportigare, lika snål

Under sitt första år på marknaden seglade Toyota Prius upp till den totala försäljningstoppen i Japan. Nu har Toyota tagit fram Prius G Sport som ska locka kunder som vill ha en lite sportigare hybrid.

 Nya Toyota Prius kan redan titulera sig nummer 1 på hemmamarknaden Japan. När den nya modellen kom i början av 2009 trefaldigades försäljningen och närmare 209 000 bilar såldes under hela året. Det gör Prius till fjolårets mest sålda bil i Japan. Men Toyota nöjer sig inte med det. Nu är det tänkt att även de som söker en lite sportigare bil ska snegla åt Prius håll.

Toyota Prius G Sport visas på den stora eftermarknadsmässan Tokyo Auto Salon och det är en Prius som vi aldrig har sett den förut. Lite elakt kan man säga att Prius G Sport är en aning fiskliknande uppenbarelse, speciellt i profil. Men fisksiluetten är uppenbarligen till bilens fördel, den nya fronten, de täckta bakhjulen och den avslutande bakspoilern uppges förbättra aerodynamiken.

Prius G Sport erbjuder inga maskinella nyheter, hybridsystemet är orört. Däremot har väghållningen finjusterats med ny sportfjädring och det har gjorts av GAZOO racing, samma team som körde Lexus "LF-A" i 24 timmars Nürburgring i Tyskland 2009 och som även utvecklat en GAZOO version av Toyota iQ (se bilder i bildspelet). I övrigt är det Toyotas egen designavdelning som har gjort arbetet med Prius G Sport, enligt uppgift för att det blir billigare så.

Prius G Sport är en konceptbil men Toyota planerar att inleda en begränsad serieproduktion för den japanska marknaden i mitten av 2010.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!