Världens längsta lastbil

25,25 meter lastbil anses vara en lång lastbil i Sverige. Jämfört med lastbilarna som rullar i Australien står sig dock de svenska slätt.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

I Australien transporteras mängder av gods på vägarna eftersom järnvägsnätet, som visserligen är långt, inte är speciellt utbrett över det enorma landet. Därför kör man med vad som kallas för vägtåg.

I filmen ovan får vi se några av de enormt långa lastbilarna i Australien, bland annat de lastbilar som ett gruvföretag använder och som  klassas som världens längsta lastbilar i regelbunden trafik. De används nämligen 24 timmar om dygnet alla dagar i veckan.

Dessa båda identiska lastbilar är 49 meter långa och väger 205 ton*. En 550 hästkrafter stark motor kopplad till en 18-växlad låda får de 110 hjulen på 28 axlar att rulla. Bara bränsletanken väger över ett ton – när den är fylld.

Men... det finns längre lastbilar, betydligt längre. De rullar förstås i Australien. Men de kör inte över längre sträckor och inte heller regelbundet eftersom det inte är möjligt.

Världsrekordet sattes i södra delarna av Queensland 2006. Då körde John Atkinson sin Mack Titan hundra meter. Kort sträcka, jo visst, men så var lastbilen också 112 vagnar lång – 1 474,3 meter. Det är långt det!

En drygt 1 200 meter lång lastbil, även den i Australien, körde gods över en längre sträcka. Det var 2003 och åtta kilometer avverkades. Mer imponerande.

* Ett ton är inte samma massa runt om i världen. Ett ton för oss är 1 000 kilo, men i USA är det ”short ton” som ofta avses (907 kilo) och i Storbritannien avses vanligtvis ”long ton”, det vill säga 1 016 kilo. I den australiensiska filmen ovan avses förmodligen ”long ton” vilket skulle betyda att lastbilen väger 208 280 kilo.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!