071201-lamborghini-nardo

Världens snabbaste Lamborghini

Tyskarna på Edo Competition Motorsport gillar att leka med hästkrafter och höga hastigheter. Nu senast har de slagit hastighetsrekord med en Lamborghini på den italienska ovalbanan Nardo.

I grund och botten är Lamborghini Murciélago LP640 med sina 640 hästkrafter en snabb bil. Toppfarten ska enligt tillverkaren ligga på 340 km/h, något som tyska Edo Competition Motorsport inte nöjer sig med. Därför tog de med sig sin småtrimmade LP640 till Italien och Nardo – världens snabbaste ovalbana. Där hade de som mål att köra så fort det bara går och med det sätta rekord i världens snabbaste Lamborghini.

Söndagsmorgonen den 21 oktober börjar de med några uppvärmningsvarv i 280-300 km/h – lagom söndagslunk med andra ord. Efter ytterligare några varv passeras 340 km/h och farten avtar inte förrän den godkända mätutrustningen från TÜV-Rheinland visar att bilen rusar fram i 345,7 km/h. Så snabbt har ingen annan Lamborghini kört tidigare, i alla fall inte officiellt.

Vad har då Edo Competition gjort med sin Murciélago LP640? Inte så mycket faktiskt. De har finkalibrerat motorns styrenhet, bytt ut luftfiltren för bättre luftflöde och satt på högprestandakatalysatorer. Detta ger ett effektuttag på 663 hästkrafter, alltså inte så värst mycket mer än i originalbilen.

Men Edo Competition är inte nöjda med detta. Nästa år planerar de att passera 360 km/h i sin Lamborghini. De tippar att effekten måste höjas till omkring 700 hästkrafter för att nå denna hastighet, något som de garanterat lär fixa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!