Volkswagen BeeTTle

Volkswagen BeeTTle – minns du missfostret?

Vad gör man om man vill ha det bästa av två världar? Man gör en Audi TT av sin Volkswagen Beetle och kallar den för BeeTTle så klart! Det var vad kanadensaren Greg Henderson gjorde.

Ramlade över några gamla bilder när vi tittade igenom gamla nummer av Teknikens Värld under dagen. Några som fick oss att bli smått illamående var dessa bilder du ser här, bilder som vi hade förträngt för längesedan. Bilderna visar nämligen en Volkswagen BeeTTle, och som du ser på namnet är det – om nu inte bilderna anses vara tydliga nog – en korsbefruktning av det mer skrämmande slaget.

I Teknikens Värld för tolv år sedan (nummer 8/2002) skrev vi om BeeTTle som var en skapelse av kanadensaren Greg Henderson. Han hade tillsammans med företaget AKA Bad Dog Inc tagit fram detta TT-kit som Beetle-ägare kunde köpa för 2500 dollar, vilket då motsvarade ungefär 25000 kronor (i dag motsvarar det 16300 kronor).

 För pengarna fick man nya stötfångare fram och bak, huv, baklucka, fyra skärmar och strålkastare. TT-grillen och TT-bakljusen var man tvungen att införskaffa från annat håll.

 För den normalhändige sades det ta 30 timmar att förvandla sin Beetle till en BeeTTle. Lackering ej inräknad.

Hur många som köpte sig ett TT-kit till sin Beetle är okänt. Däremot är det känt att Volkswagen och Audi i USA gick i taket när de såg Hendersons namn på skapelsen – BeeTTle. De stämde honom för varumärkesintrång och han fick helt enkelt byta namn på sitt kit – till G Series Beetle Kit.

 I dag finns inte hemsidan punchwerk.com, som sålde kittet online, kvar men däremot AKA Bad Dog Inc, dock utan att göra något avtryck så vi förmodar att BeeTTle bara blev en ”fluga” – som tur är, eller?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!