110526-volvo xc60 r ipd

Volvo XC60 R – amerikanskt trim

Amerikanska Volvo-trimfirman IPD har lagt vantarna på en Volvo XC60 R-Design årsmodell 2011 som de nu ska styla och ”tuna” för att sedan ställa ut på Sema-mässan i Las Vegas. Bäst av allt – förbättringarna ska säljas med start om några månader. Även till andra Volvo-modeller.

Amerikanska IPD har sålt Volvo-delar och Volvo-tillbehör sedan 1963, men de har också trimmat och stylat en rad olika Volvo-modeller genom åren, bilar som ofta har ställts ut på den stora bilsalongen Sema Show i Las Vegas varje senhöst.

Nu har IPD tagit sig an ett nytt projekt med en Volvo-modell, denna gång en XC60 R-Design. Skillnaden mot tidigare är att den färdiga bilen inte ska vara en lika utarbetad utställningsbil som lockar med galna färger och detaljer som endast de våghalsiga vågar köra omkring med.

Detta projekt, som kort och gott döpts till Volvo XC60 R, är betydligt mer sansat, lite mer i stil med vad tyska Heico Sportiv brukar leverera.

IPD berättar att det är första gången de laborerar med P3/Y2-plattformen som ju XC60 grundar sig på. Eftersom modellerna V70, XC70, S60, S60 och S80 delar många chassikomponenter med XC60 finns det möjlighet att låta IPD:s justeringar överföras till dessa.

IPD:s XC60 R är inte klar, projektet har precis påbörjats. Men de berättar gärna vad de tänker göra. Bland annat ska man förse bilen med nyutvecklade krängningshämmare, sänka och styva upp fjädringen, nya hjul och – framför allt – uppgradering av motorn.

Utan att ge några exakta uppgifter berättar IPD att prestandan 0-100 km/h ska förbättras och att förbrukningen ska sänkas då de anser den vara för hög i dagsläget (motorn de pratar om lär vara T6:an). Den höga förbrukningen har de noterat på ett annorlunda sätt. Inte via färddator eller vid tankning, utan ”hur fort ändrören blir svarta efter tvätt”. Ja, så kanske man också kan luska ut förbrukningssiffror.

Du kanske undrar vad den märkliga släpvagnen och hojen har med IPD:s XC60 R att göra? Det är helt enkelt så att en av de anställda på IPD har ett företag vid sidan om som tillverkar prestandadelar för offroad-motorcykelserien Honda CRF. Ett av teamen i den serien är Geico Honda/Factory Connection Racing Team med världens mest populära (framröstad till det) offroad-motorcykelförare Kevin Windham.

IPD ritade en skiss, med bilen och tillhörande enhjuliga motorcykeltrailer, och visade den för Geico Honda som blev så förtjusta att de lånar ut Kevin Windhams offroadcykel under Sema Show i november. Hur mc-trailern fungerar på verkliga vägar låter vi vara osagt, men bakhjulen är ju faktiskt ganska brett.

Volvo USA har också gett projektet sin välsignelse.

Optimeringarna från IPD, som alltså kommer att tillgängliggöras till XC60, V70, XC70, S60 och S80, kommer att finnas på marknaden i slutet av sommaren eller tidigt i höst. Förhoppningsvis tar någon av de svenska styling/tuning-firmorna in prylarna till vårt avlånga land, exempelvis Sam Bilmode i Göteborg.

Läs mer

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!