Framtida Teslabilar kan skippa torkarblad och rengöra rutor med laserteknik. Om deras patent letar sig hela vägen till produktion, vill säga.

Är du trött på att byta vindrutetorkarblad på din bil kan det vara på plats att vänta in vad Tesla lurar på. Elbilstillverkaren har registrerats för ett patent på ett system som skannar och och rengör rutor, kameralinser, blinkersglas och solceller med hjälp av laserteknik.

På en av skisserna ses systemet monterat på en bil av typen Model S. Mynningar är monterade på huven som på dagens bilar om än längre fram på huven – men de sprutar inte ut spolarvätska utan laserstrålar. Med hjälp av laserteknik ska smuts såväl upptäckas som elimineras men i texten läser vi att systemet kan tänkas assisteras av mekaniska eller tryckluftsbaserade system.

Tesla patent laser

Foto: WIPO

Ytorna som utsätts för laser ska ha ett skyddande lager. Som exempel nämns Indium tinoxid, ITO, som i dag används inom flygplans- och kameraindustrin.

När systemet kommer i produktion och på vilken modell är oklart. Det är inte heller säkert att patentsökta konstruktioner kommer i produktion. Först måste det visa sig vara lönsamma, effektiva och framför allt överglänsa tidigare lösningar. Så nog hinner du med en omgång torkarblad till. Minst.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer