OFFICIELLT: Aston Martin och Mercedes-AMG ingår samarbete

Nästa generation Aston Martin-modeller kommer att drivas av AMG-motorer. Det står klart nu när Aston Martin och Mercedes-AMG har ingått ett samarbete som även gör Daimler till delägare i Aston Martin.

Det har pratats om det länge och nu är det officiellt – Aston Martin ska samarbeta med Daimler-koncernen. Närmare bestämt är det Aston Martin och Daimlers prestandadotterbolag Mercedes-AMG som ingår ett samarbete. De två parterna har i dag skrivit under ett så kallat Letter of intent som ritar upp grunddragen för ett kommande samarbete.

Enligt avtalet ska Mercedes-AMG leverera motorer till Aston Martin, medan Mercedes personbilsgren ska bistå med elektronikkomponenter. I utbyte får Daimler AG en aktieandel på fem procent i Aston Martin och blir ytterligare en delägare jämte Investment DAR och Investindustrial. Även om motorerna, främst åttacylindriga V-motorer, kommer att tillverkas av AMG så ska de specialanpassas efter Aston Martins behov. Aston Martins bilar kommer även fortsättningsvis att tillverkas i Gaydon.

– Vi är stolta över att arbeta med Aston Martin och att förse dem med drivlinor och elektroniktkomponenter. Det är ett bevis på AMG:s teknik- och prestandaexpertis och en riktigt win-win situation för båda parter, säger AMG-chefen Ola Källenius i ett pressmeddelande.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer