090205-sökarljus på taket

Olagligt att ersätta kontrollmärket

Ruben Börjesson svarar:

Olagligt att ersätta kontrollmärket

Nu när kontrollmärket är avskaffat, får man ta bort de gamla märkena och sätta dit något snyggare? Och hur gör man vid avställning och påställning? Då krävdes skrapkod för att ställa av och tillfälligt kontrollmärke och påställningsbevis för att få åka. Och bilhandlarna som säljer begagnat kunde ju skriva ut ett tillfälligt kontrollmärke och en avställd bil kunde köras omedelbart. Är allt sånt slopat nu?

 

Leif Carlsson i Karlshamn

Den 1 januari 2010 togs kontrollmärkena bort. Det beslutade regeringen i höstas. Anledningen är kostnadsbesparing, 70 miljoner kronor per år anses det. Kontrollmärket har fungerat som tecken på att du har en giltig trafikförsäkring, har betalat fordonsskatt samt att fordonet har en godkänd besiktning. Nu måste du själv hålla reda på detta utan kontrollmärket. Du kan låta det gamla märket sitta kvar på skylten, men det fyller inte längre någon funktion. Du får ta bort det om du vill, men det är inte tillåtet att sätta dit något annat märke. Av- och påställning görs på samma sätt som tidigare, men skrapkoden som finns på gamla kontrollmärket ska inte användas. Nu räcker det med den behörighetskod som finns på registreringsbeviset plus registreringsnummer eller e-legitimation om du använder internet. Från och med 1 februari 2010 slopas kravet på påställningsbevis när du ställer på ett avställt fordon. Fordonet får användas från och med påställningsdatumet. Tidigare skulle du ha ett bevis om påställning för att kunna visa upp det för polisen. Beviset skulle vara med tills man fick kontrollmärket, men i och med att kravet på kontrollmärke har avskaffats vid årsskiftet slopas nu också kravet om påställningsbevis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!