Opel Ampera Europas mest sålda eldrivna bil

För tillfället är Opel Ampera, Årets Bil 2012, Europas mest sålda elbil med en marknadsandel på över 20 procent. I Tyskland är bilen helt dominerande i elbilsklassen.

Laddhybriden Opel Ampera, som tillsammans med syskonbilen Chevrolet Volt bland annat kammade hem titeln Årets Bil 2012 för några månader sedan, räknas vanligtvis in i klassen elbilar trots att den har en annorlunda drivlinekonfiguration där en elmotor så långt det går driver bilen med hjälp av ett batteri. När batteriet är tomt på energi kickar i stället en bensinmotor igång och driver elmotorn som i sin tur fortfarande står för framdrivningen.

Nu har elbilsförsäljningen i Europa under maj månad sammanställt och i topp hittas just Opel Ampera med en marknadsandel på drygt 20 procent. På vissa marknader har Ampera en rejält dominant ställning bland elbilarna. I exempelvis Nederländerna stod den för 77 procent av elbilsförsäljningen i maj. Sett över årets fem första månader är andelen över 50 procent.
Även i Tyskland dominerar Ampera med över en tredjedel av marknaden under maj månad och i Schweiz stod modellen för 44 procent av de sålda elbilarna.

Även i Sverige är Opel Ampera med uppe i toppen men får se sig slagen Nissan Leaf och Volvo C30 Electric, båda renodlade elbilar. Hittills i år har 30 Opel Ampera sålts i Sverige. Motsvarande siffror för Leaf och C30 Electric är 45 respektive 40.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer