Pang Da osäkra på Saabs överlevnad

Kinesiska bilåterförsäljaren Pang Da har förskottsutbetalat drygt 400 miljoner kronor till Saab som betalning för bilar som ännu inte levererats. Nu varnar Pang Da för att man kan tvingas skriva av pengarna man betalat till Saab.

Pang Da har länge sagt sig vara beredda att investera i Saab, något man redan delvis gjort, och därmed bli delägare i den svenska biltillverkaren. Hittills har man betalat ut motsvarande drygt 400 miljoner kronor som förskottsbetalning för bilar man beställt. Men Saabs fabrik har stått stilla i ett antal månader samtidigt som ett konkurshot hänger över Saab. Pang Da måste därför gardera sig och täcka upp för den eventuella kreditförlust som uppstår om Saab skulle gå i konkurs. Till branschtidningen Automotive News varnar  det kinesiska företaget att man kan tvingas skriva av förskottsbetalningarna.

Affären där Pang Da och Youngman väntas gå in som delägare i Saab väntar fortfarande på godkännande från central myndighetsnivå i Kina.

IF Metall har nu begärt Saab i konkurs
Nu har även fackförbundet IF Metall och dess medlemmar begärt Saab i konkurs då de i går eftermiddag lämnade in konkursansökningar till Vänersborg tingsrätt. Det har gått snart en månad sedan de anställda på Saab skulle ha fått sina augustilöner utbetalade.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - obegränsad läsning för endast 99 kr/mån

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Tillgång till alla tester i vårt digitala arkiv

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Sänk dina bilkostnader! Bilekonomi och svar på juridiska frågor

Avsluta prenumerationen när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer