080207-whiplashskada

Passat eller Vectra?

Mikael Stjerna svarar:

Passat eller Vectra?

Hoppas att du kan hjälpa mig omgående. Jag står i kast med att köpa ny men begagnad bil. Jag kan få en Passat Variant med gamla karossen, -05, för samma pris som en Opel Vectra från -07.

Båda bilarna har gått 3 000 mil plus, men Vectran har ju både nybils- och vagnskadegaranti kvar. Är nu lite rådvill och vet inte vilken bil jag borde satsa på – har tidigare haft en Passat -02 och varit mycket nöjd. Kan du månne räta ut frågetecknen?

JOHAN LEUFSTADIUS

Normalt skulle en Opel Vectra 2,2 kosta lite mer än en två år äldre Volkswagen Passat 1,8T. Antingen är Vectra-säljaren mer säljhungrig, eller så är din Volkswagen Passat helt enkelt lite dyr. Oavsett hur det ligger till är dina prisexempel ett slående exempel på hur begagnatmarknaden rättar till alla problem som en bilmodell kan ha på nybilsmarknaden. När vi testade bilarna som nya vann Passat ofta genom sin kvalitetskänsla, komfort och de kompakta yttermåtten. Som begagnade bilar, med nya prislappar, står saken i ett annat läge. Jag tycker att Vectra verkar ge riktigt mycket bil för pengarna. Årsmodell 2007 med 3 000 mil på mätaren kostar 135 000–140 000 kronor hos handlare. Med tanke på att garantierna är kvar och att bilen de facto precis har blivit inkörd är det ett vettigt bilköp för den som behöver utrymme och värdesätter komfort. I höst ersätts Vectra av nya Opel Insignia vilket kan få den att plötsligt verka äldre. En Passat från 2005 känns dock i jämförelse ännu äldre. Det är ju i hög grad samma Passat som den som presenterades 1997.

PS. Glöm inte att pruta till dig vinterhjul!

Volkswagen Passat...

...eller Opel Vectra? Det är frågan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!