Påve Franciskus specialbyggda och unika Lamborghini Huracán har nu auktionerats ut i Monaco. Pengarna går till välgörenhet.

Minns du påve Franciskus Lamborghini Huracán? Det var hösten 2017 som den överlämnades av märkets vd Stefano Domenicali. Bilen togs fram av specialavdelningen Ad Personam och var lackad i kulören ”Bianco Monocerus” och med dekor i färgen ”Giallo Tiberino” vilket förde tankarna till Vatikanstatens flagga.

Bilen välsignades och signerades av påven för att sedan rullas åt sidan. Det var nämligen klart från början att den skulle säljas för välgörande ändamål.

Nu är det gjort. RM Sotheby’s klubbade i helgen bilen för 809 375 euro inklusive alla omkostnader, vilket är strax över 8,3 miljoner kronor. Det är över fyra gånger mer än priset för bilmodellen som ny.

70 procent av pengarna kommer att gå till den av IS tidigare belägrade staden Nineveh i norra Irak. Tio procent vardera går till organisationerna Amici per il Centrafrica Onlus, Groupe International Chirurgiens Amis de la Main och Pope John XXIII Community Association.

Dyraste bilen under tillställningen var en Ferrari 275 GTB från 1966 med kaross från Scaglietti som gick för 2 142 500 euro, vilket är strax över 22 miljoner kronor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer