Det körs för fort i tunneln som ansluter Öresundsbron med danska fastlandet, därför ska nu fasta hastighetskontroller som mäter medelhastigheten över en viss sträcka införas.

”I framtiden ska trafikanter vara extra försiktiga med att kliva för hårt på gaspedalen i Öresundstunneln och på Stora Bält-bron”, skriver danska Transport- og Boligministeriet i ett pressmeddelande.

Hastighetsmätningar i Öresundstunneln har visat att 85 procent av trafikanterna kör fortare än de 90 km/h som är angiven maxhastighet. Medelhastigheten är 106 km/h. Även på Stora Bält-bron har mätningar genomförts med motsvarande resultat, om än inte med lika stora hastighetsöverträdelser som i tunneln.
I Öresundstunneln, som knyter samman Öresundsbron (Pepparholm) med danska fastlandet, har flertalet allvarliga olyckor inträffat och som bakomliggande orsak anges just för höga hastigheter.

För att få ned medelhastigheten och förbättra trafiksäkerheten ska Öresundstunneln, och Stora Bält-bron, få permanenta hastighetskontroller. Mätningarna kommer att göras över en bestämd sträcka, det är alltså medelhastigheten per fordon som kommer att registreras.

– Galenskapen, som vi har sett exempel på i Öresundstunneln, är helt oacceptabel. Vi måste stoppa det en gång för alla. Därför är jag verkligen nöjd med att det finns uppsättning av trafikkontroller för att mäta trafikanternas medelhastighet och därmed se till att de får en hälsning från polisen om de överskrider hastighetsgränsen, säger Danmarks transportminister Benny Engelbrecht.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis första månaden
(därefter 99kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer