Den lilla franska sportcoupén Peugeot RCZ må vara en trevlig bekantskap. Men en riktig toppversion har saknats. Tills nu. Här är RCZ R, som premiärvisas på Goodwood.

Peugeots lilla sportcoupé RCZ må redan ha tre år på nacken, med över 50 000 exemplar redan tillverkade. Men trots att modellen till och med har genomgått ett facelift, i fjol, har det hittills saknats en riktig toppmodell – en 1,6-litersbensinare på 200 hästar har varit det värsta du kunnat köpa en RCZ med.

Nu blir det dock ändring på det. Peugeot RCZ R kallas den nya toppmodellen, som gör debut på Goodwood Festival of Speed nu i helgen. Fortfarande är det en 1,6-liters bensinmotor under huven – men effekten har skrämts upp till hela 270 hästkrafter. Vridmomentet är 330 newtonmeter, 55 fler än i tidigare toppversionen.

Peugeot har också bantat RCZ R med 17 kilo jämfört med vanliga modellen – och bilen väger in på 1 280 kilo. 0–100 km/h ska gå på 5,9 sekunder och toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h. Vill du få stopp på bilen har RZC R försetts med nya 380-millimetersskivor.
 
Utseendemässigt ska RCZ R vara sänkt med en centimeter jämfört med vanliga RCZ. En ny spoiler bak och 19-tumshjul kompletterar looken, liksom ett gäng R- och Peugeot Sport-emblem strösslade över bilen. Nya stolar, ratt och växelspak ska bidra till en sportigare känsla interiört.

Till Peugeot-handlarna ska RCZ R komma i början av nästa år, och bilen premiärvisas som sagt i Goodwood i helgen, samt finns förstås även på bilsalongen i Frankfurt i september.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer