Familjen Peugeot har inte längre kontroll över det 200-åriga familjeföretaget PSA men nu går de tillbaka till sina rötter och fokuserar på en annan bransch – pepparkvarnar.

I våras minskade familjen Peugeot sin ägarandel i bilkoncernen PSA från 25,5 till 14,1 procent. Därmed förlorade man sin vetorätt men såg också till att det kom in välbehövligt kapital i företaget, totalt omkring 27 miljarder kronor. Thierry Peugeot, sjunde generationens Peugeot, tvingades ge upp ordförandeposten när franska staten och kinesiska Dongfeng klev in.

Men biltillverkning är, som många kanske känner till, inte det enda Peugeot har sysslat med genom åren. Familjen Peugeot har nu genom sitt holdingbolag Peugeot Freres återtagit kontrollen i företaget PSP Peugeot SAS som tillverkar salt- och pepparkvarnar sedan 1840-talet. PSP Peugeot SAS har haft stora ekonomiska svårigheter på senare år men den nya ledningen, med Jean-Philippe Peugeot i spetsen, ska satsa stort för att vända företaget på rätt köl.

När företaget grundades år 1810 tillverkades främst sågblad, kaffekvarnar och salt- och pepparkvarnar. Under senare delen av 1800-talet ställde man om till cykeltillverkning och så småningom kom de första Peugeot-bilarna.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer