Best practice en omöjlighet i bilvärlden

Pinsamt - Volvo, Audi och Ford

  På sidorna 18-20 kan du läsa PeO Kjellströms provkörningsrapport  om nya Audi A5. Vad som saknas i provkörningen är dock det allra viktigaste, ett omdöme om hur modellens volymmotor 1,8 T för 292 000 kronor passar i bilen, eller minsta dieselmotorn 2,7 TDI. I stället erbjöds 3,2 FSI och dieselsexan 3,0 TDI, som båda landar över 400 000 kronor utan extrautrustning vald. Dessutom är både  1,8 T  och 2,7 TDI betydligt mindre törstiga än de provkörda stormotorerna.

Likadant är det när Volvo ställer till med världspremiär av nya V70. Provkörningsryttare Hans Hedberg rapporterar i detta nummer om hur bra nya V70 är jämfört med den gamla. Tyvärr har vi dock inga omdömen kring volymmotorerna 2,0F, 2,0D och 2,4D. I stället erbjöds endast värstingmotorerna T6 på 285 hk och D5-dieseln på 185 hk och en prislapp kring 400 000 kronor. Nya T6 drar upplysningsvis 1,13 l/mil.

Volvo och Audi är inte ensamma. Tvärtom. Hela bilbranschen är kvar i något slags skygglapps-90-tals-tänk där endast hästkrafter räknas. Där bilföretagen tror att effekt är det som imponerar mest. 

Om inte annat så känns detta upplägg väldigt oproffsigt. När 2007 blivit året då alla, verkligen hela världen, pratar miljöpåverkan så fortsätter bilföretagen i samma gamla vanliga effekthjulspår. 

Att bilföretagen inte förstår att bränslesnåla familjebilar både attraherar fler kunder och genererar mer och positivare uppmärksamhet i media är pinsamt.

När vanliga företag nu tävlar om att visa upp miljövänliga produkter väljer bilföretagen fortfarande att presentera de största, mest effektstinna versionerna av sina nya modeller. Ford gör likadant när Mondeo snart presenteras för världspressen.

Att dessa värstingmotorer sedan säljer väldigt lite jämfört med de bränslesnålare volymmotorerna gör bara valet av värstingmotorer på presentationerna ännu mer obegripligt.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!