100314-plötsligt klaffar Foto: Markus Rönnebro

Plötsligt klaffar det

Vi slog oss samman och utmanade det afrikanska systemet – och vann. Nu lämnar vi Egypten till förmån för Sudan.

Ingenting går att säga säkert i Afrika. Allt man hör är rykten och säker kan man vara först när man med egna ögon ser saker och ting hända. Trots det är ryktena oändliga, speciellt med tanke på att en del overland-resenärer är självutnämna experter som alltid anser sin egen resa överlägsen andras. Från att inte ha sett en endaste europé längs vägarna sedan i lämnade Grekland hamnade vi plötsligt mitt i overland-grytan när vi i veckan anlände till Luxor. Samtidigt som det är roligt att inte längre vara ensamma är det inte bara fördelar, vi får också dela alla andras problem. 

Problemen som härstammar i den senaste tidens obefintliga färjeturer till Sudan. Om det är lite gods som ska fraktas tar färjebolaget ut hutlösa priser för bilar, speciellt eftersom de fraktmässigt sett är ganska ineffektiva och tar upp mycket plats. Av den anledningen har en tysk lastbil fått vänta i tre veckor på att lämna Egypten. Andra overlanders har fått två ofrivilliga veckor i landet. Så det har varit med både öppna och tveksamma armar vi tagits emot. Öppna av den anledningen att om vi är fler så kan vi fylla en egen pråm, och då sänka priset. Men samtidigt kanske vi skulle bli för många bilar, och då skulle det bli huggsexa som biljetterna där den med störst plånbok vunnit.

En efter en började bilarna trilla in i Assuan och när ödets minut till sist var inne, 09.30 i lördags utanför färjeföretagets biljettkontor, var vi hela åtta bilar, en lastbil och en motorcykel. Man kunde nästan ta på spänningen i den närmare 40-gradiga luften, så nervösa var alla. För att öka på dramatiken lite extra började folks visum i Egypten löpa ut. 

Ingen ville gå miste om någonting och vi samlades alla 23 personer inne i ett litet kontor i färjebolagets lokaler. Förhandlingarna kunde börja. Nu var ingen vän med någon längre. Inte blev vi populärare hos de andra resenärerna för att vi hade ringt och föranmält vårt intresse tidigare under veckan. Men efter mycket om och men, promenader fram och tillbaka och kontorsbyte bestämdes det i alla fall att det ska gå två pråmar. Dels den lilla, reguljära, på måndag, och dels en extrainsatt stor redan på söndag. Tack vare föranmälningen var vi dessutom bokade på den stora. Saker och ting börjar plötsligt gå bra nu.  

Nu var det bara att påbörja proceduren att checka ut från Egypten. I kolon körde alla tio fordon genom Assuan, först väntade domstolen. Där fick vi på intyg att vi inte orsakat några olyckor under vår tid i landet. Intyget skulle sedan visas hos trafikpolisen där det tillsammans med registreringsskyltarna byttes mot ett ”okej-att-lämna-landet”-papper. Därefter var planen att åka till hamnen för tullproceduren, men eftersom vi är i Egypten slutar folk att arbeta klockan 13.00. I stället fick vi order att vara i hamnen ”mycket tidigt” på söndag morgon. Alltså innan tio. Vi var där vid nio, men först efter mer än två timmars väntan, pappersarbete och kontroller var vi tillåtna att beträda hamnområdet. Äntligen kunde tullproceduren påbörjas. Mycket förvånande gick den faktiskt hyfsat effektivt och vi kunde köra ombord på pråmen strax efter ett. 

Det känns lite vemodigt att lämna ifrån sig det för tillfället mest kära man har, alltså bilen. Utan den är man helt utlämnad, det enda vi har nu är varsin ryggsäck med de viktigaste tillhörighetarna. Vi åker med passagerarfärjan på måndag eftermiddag, men i sann egyptisk anda ska vi tillbringa ännu en dag i hamnen med det byråkratiska systemet. För att hinna med allt blir det därför avfärd mot hamnen innan 08.00 på måndag morgon. Sen väntar ännu en svettig dag i 40 graders värme brottandes med de aldrig sinande stämplarna. 

Sedan vi lämnade Stockholm har vi rullat över 1 000 mil med Hiluxen, som dessutom alldeles precis fyllt 28 000 mil. Födelsedagen firades med ett oljebyte för båda bilarna och de är nu redo för Sudans riktiga ödemarker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!