Som bilförare gäller det att ha bra koll – inte bara framför bilen.

Backspeglarna är ett mycket bra redskap att använda sig av när man sitter bakom ratten på en bil. Tyvärr finns det många förare som knappt använder sig av dessa smarta uppfinningar (som ”snart” tas över av kamerateknik). Det finns till och med förare som aldrig använder sig av backspeglarna. Många är vi som har fått väja för någon som byter fil utan någon som helst koll vad som finns vid sidan om eller snett bakom, eller för någon som kastar sig ut ur en parkeringsruta längs en gata – utan att skänka en tanke åt att det kan komma en bilist, cyklist eller annat som har företräde.

Porsche 911 GT-föraren i nedanstående film har däremot full uppsikt bakåt. I vänsterfilen på en motorväg i USA blev det plötsligt stillastående. Porsche-föraren ville sannolikt få en överblick framåt och sneglade lite lätt via vägrenen. Då kommer en stor långtradare dundrandes i hög fart bakifrån – i just vägrenen. Föraren av Porschen ser detta i sista sekund och gör en liten gir åt höger. Snyggt!

I går visade vi er ett exempel på en förare som inte har uppsikt – framför bilen. Det ledde till en allvarlig kollision i hög fart. Den filmen kan ni se här.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer