Porsche har i dagarna köpt ytterligare 14,4 miljoner aktier i Volkswagen. Därmed säger man sig nu ha kontroll över VW och att den tyska jätten är att se som ett dotterbolag till Porsche.

Porsche låter nu meddela att man har köpt ytterligare 14,4 miljoner VW-aktier, och med detta utökar sitt ägande med 4,89 procent. Porsche har därmed 35,1 procent av rösterna i Volkswagen och har därigenom majoritet. I ett pressmeddelande förkunnar Porsche stolt att de från och med nu har kontroll över VW. Ändå räcker inte det. Porsches vd Dr. Wendelin Wiedeking säger att målet fortfarande är att utöka ägandet till minst 50 procent av rösterna. Detta senaste aktieköp är bara ett steg på vägen mot det slutgiltiga målet.

Enligt tysk lag är Porsche även tvungna att lägga ett bud på VW:s dotterbolag Audi. Porsche säger sig inte ha något emot att köpa även Audi utan ser Audi som en viktig kugge i VW-gruppen. Det anses inte finnas någon anledning att avlägsna Audi från gemenskapen.

Porsches senaste aktieköp kommer sannolikt inte att göra den redan kyliga stämningen inom VW-koncernen en gnutta varmare. Höga chefer inom VW såväl som Tysklands största fackförening för metallarbetare är mycket kritiska till Porsches köp av VW och kallar det ett fientligt övertagande.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer