Med början i maj kan man gå till Porsche-handlaren och få fyrsitsiga Panamera med en V6-motor. Den nya instegsmodellen kan fås både med och utan fyrhjulsdrift och förbrukningssiffrorna blir relativt låga 0,93 l/mil.

Precis som väntat lanserar Porsche nu sin stora fyradörrarsmodell Panamera i en instegsversion. Den nya varianten kallas kort och gott Panamera, utan ”S” eller ”Turbo” och precis som för Cayenne innebär det att en V6-motor sitter under huven i stället för de sedvanliga V8-motorerna. Panamera blir därmed lättare, snålare och billigare.

Den direktinsprutade 3,6-litersmotorn utvecklar 300 hästkrafter och 400 Nm. Några prestandasiffror delar Porsche inte med sig av för tillfället, däremot får vi veta hur mycket bensin den nya instegs-Panameran vill ha. Med PDK-låda och start/stopp-system klarar sig Panamera på 0,93 l/mil, den fyrhjulsdrivna Panamera 4 vill ha lite mer – 0,96 l/mil. Lättrullande däck finns som tillval till båda modellerna och då sänks förbrukningen med ytterligare 0,02 l/mil och utsläppen sänks till 213 respektive 220 g/km. V6-motorn som byggs i Porsches motorfabrik i Zuffenhausen är cirka 30 kilo lättare än V8-motorn som sitter i Panamera S och Panamera 4S. Vikten sänks därmed till 1 730 kilo.

Panamera och Panamera 4 utmärks som instegsmodeller endast genom motorn, all utrustning som finns till de andra versionerna finns också till de motorsvagare nykomlingarna. Premiären för Panamera och Panamera 4 är förlagd till Beijing Motor Show den 23 april. Till den europeiska marknaden kommer de i maj och priserna börjar då på 75 899 euro. Framöver kan vi även se fram emot en Panamera Hybrid och en Panamera Diesel.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer