En tysk Porsche-ägare ogillade starkt att hennes bil var manipulerad av tillverkaren. Hon drog Porsche inför domstol. Nu har domstolen gett henne rätt och Porsche tvingas ta tillbaka bilen och betala skadestånd, men Porsche motsätter sig domen.

Tiotusentals dieseldrivna Porsche Cayenne drogs i fjol in i utsläppsskandalen som går under namnet dieselgate. En av alla drabbade Cayenne-ägare, en tysk kvinna, kände sig så bedragen att hon krävde återköp av bilen, en 262 hästkrafter stark Cayenne Diesel från 2014, samt ersättning. Utöver själva fusket lyfte hon även fram risken att drabbas av körförbud som i så fall skulle ha utfärdats av tyska myndigheten KBA (Kraftfahrt-Bundesamt). Det rapporterar tysk media.

Ärendet gick till domstol och nu har den rättskipande institutionen i Stuttgart, Porsches hemstad, gett kvinnan rätt. Domaren dömde Porsche till återköp av bilen. 59 000 euro ska de betala henne, minus ett avdrag för att hon har nyttjat bilen under åren den har varit i hennes ägo.
Dessutom åläggs de att betala ett skadestånd till kvinnan för att de har sålt henne en produkt innehållandes en olaglig anordning som hon var ovetandes om vid köpet.

Porsche opponerar sig mot domstolens beslut och kallar det för ett rättsligt fel i och med att de hösten 2017 tog in samtliga berörda dieseldrivna Cayenne för en uppdatering av mjukvaran som eliminerade fuskanordningen.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer