Tyska transportmyndigheten KBA bekräftar att de har inlett en utredning om ytterligare misstänkt utsläppsfusk hos Porsche. Denna gång rör det sig om bensinmotorer.

2015 började en gigantiskt utsläppsmanipulerande härva nystas upp. Volkswagen-koncernen erkände att de hade fuskat med elva miljoner dieselbilar för att få dem att uppvisa lägre utsläpp kväveoxider än vad de verkligen släppte ut. Porsche, som är en del i koncernen, var också involverade i fusket och dömdes så sent som i fjol till drygt 5,7 miljarder kronor i böter.

Nu har en ny utredning kring fusk hos Porsche inletts, det bekräftar både Kraftfahrt-Bundesamt (KBA, Tysklands transportmyndighet) och Porsche för tysk media. Enligt Porsche har de meddelat myndigheten om att de vid interna undersökningar funnit misstänkta oegentligheter. En KBA-talesperson säger att det rör sig om ett eventuellt fusk med utsläpp hos bensinmotorer som tillverkats för den europeiska marknaden innan 2017. Utsläppsmanipulationen av bensinmotorer kan sträcka sig så långt bak som till 2008 och berör främst modellerna 911 och Panamera.

Porsche Panamera GTS 2013

Foto: Porsche

911 och Panamera är de två modeller som främst berörs av det misstänkta fusket med bensinmotorer. Det rör sig både om mjuk- och hårdvarumanipulation. Bland annat hundratusentals mail hos biltillverkaren vittnar om att oegentligheter med bensinmotorers utsläpp har ägt rum.

Porsche meddelar att nuvarande modellprogram inte berörs av det misstänkta fusket och att företaget tar ärendet på allvar genom att bistå myndigheterna med vad som krävs.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer