Prat i mobil gav 1 500 kronor i böter

Nu har de två första domarna fallit enligt den nya lagen om användning av mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning vid bilkörning. 1 500 kronor utdömdes i bötesbelopp i båda fallen.

Sedan 1 december 2013 finns en ny paragraf i trafikförordningen som säger att ”vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter såsom användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning, endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet”. Med andra ord ska man som förare inte pilla med exempelvis mobiltelefonen så att det påverkar körningen.

Strax efter lagändringen trädde i kraft haffades de första syndarna och nu har de två första domarna fallit. I det ena fallet en 37-årig bilist från Nyköping som försökte plocka upp luren ur fickan när det ringde, vilket ledde till en något vinglig färd. Polisen körde bakom honom och tog föraren som erkände på plats.
Nyköpings tingsrätt utdömde ett bötesbelopp på 1 500 kronor, ett belopp de kom fram till genom att titta på straffvärdet för andra trafikbrott.
– Sedan har vi lagt oss lite lågt eftersom lagen är så pass ny, säger Carin Arbell, beredningsjurist på Nyköpings tingsrätt, till Södermanlands Nyheter.

I det andra fallet var det en 53-årig kvinna i Borås som pratade i mobiltelefonen samtidigt som hon skulle försöka sig på en snäv sväng. Det gick inte som tänkt utan hon kom över på andra sidan så att mötande bil fick stanna. Även här var polisen hack i häl och såg trafikförseelsen.
Kvinnan hävdade sedan i tingsrätten att hon hade kört likadant även om hon hade haft båda händerna på ratten, men det godtogs inte som förklaring utan hon tilldömdes böter om 1 500 kronor.

Vad anser du om bötesbeloppen? För låga, lagom eller för höga?


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis första månaden
(därefter 99kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer