Priset på råolja störtdyker – igen

Världsmarknadspriserna på råolja fortsätter att sjunka, och det kraftigt. Detta trots att merparten av de oljeproducerande länderna gått med på att minska produktionsvolymerna för att möta bland annat den minskade efterfrågan.

I slutet av februari började priserna på råolja sjunka och i mars kom raset, det värsta man sett på väldigt många år. Från att tidigare ha legat på över 60 dollar per fat sjönk både Brentoljan (Nordsjöoljan) och amerikanska WTI-oljan till under 30 dollar.
Till stor del berodde rasen på en global överproduktion av olja då Saudiarabien hade inlett ett priskrig mot Ryssland. Parallellt sjönk efterfrågan på oljebaserade produkter kraftigt i och med coronakrisen.

För bara ett par veckor sedan hade världsmarknadspriserna på råolja stabiliserats och till och med gått upp. Men nu, trots förra veckans överenskommelse mellan de priskrigande länderna om att minska produktionsvolymerna, är det återigen i princip fritt fall för oljepriserna – framför allt för WTI-oljan.

För fem dagar sedan låg WTI-oljan på cirka 20 dollar per fat. Nu är priset nere i 11 dollar. Bara under skrivandet av denna artikel har priset sjunkit med närmare två dollar. Enbart i dag har priset på WTI-oljan sjunkit med nästan 40 procent.

Pris WTI-olja 25 mars till 20 april

Foto: Teknikens Värld

WTI-oljans prisutveckling sedan den 25 mars, fram till och med i dag (20 april 2020).

Brentoljan har också backat under dagen, med över sex procent, och ligger nu på 26 dollar per fat.

Att det är just WTI-oljan som har tagit extra med stryk sägs bero på att lagerdepåerna i USA är näst intill fulla.

Priserna på råolja är nu lägre än på flera årtionden. Inte ens dippen under slutet av 1998 når ned till prisnivåerna vi nu upplever.

Hur råoljepriserna kommer att påverka de svenska konsumenterna återstår att se. I dag kostar en liter 95-oktanig bensin på en bemannad drivmedelsstation 12,73 kronor. Priset justerades senast den 17 april då drivmedelsbolagen lade på tio öre på priset.
Dieseln kostar på motsvarande sätt 13,83 kronor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer