Under våren föll priserna på begagnade bilar som en direkt följd av coronapandemin. Men nu noterar mätningar gjorda av Kvdbil och bilpriser.se att priserna är på väg att gå upp igen. Sommarens populära bilsemestrar väntas öka efterfrågan ytterligare.

Med restriktioner och social distansering som ett resultat av coronapandemin minskade intresset för att byta bil. Bilhandeln noterade färre bilköpare i bilhallarna och även ett minskat intresse på Internet, trots att svenska bilförsäljare varit innovativa med nya teknikska lösningar för att nå kunderna.
Men med färre restriktioner har bilköparna hittat tillbaka igen. Mätningar som gjorts av bilpriser.se på uppdrag av Kvdbil visar att priserna stabiliserats och att de till och med är på väg upp igen.
I april steg priserna med 2,2 procent och i maj fortsatte ökningen, nu med 2,8 procent. Bensinbilar är de som återhämtat sig snabbast med en ökning av priserna på hela 7,3 procent. Därmed är bilhandeln på väg att hämta ifatt den stora nedgången under februari och mars.
Begbilshandeln har varit stark under de senaste två åren som en följd av ökad beskattning på nya bilar med höga utsläpp. Efterfrågan på äldre bilar med större motorer och höga utsläpp har varit hög och bidragit till prisutvecklingen.

– Vi ser helt klart en ökad aktivitet hos köparna. Att detta sker mitt under coronakrisen, när osäkerheten fortfarande är stor och det saknas ljustecken i andra delar av ekonomin, ser jag som ett riktigt styrkebesked. Det visar att den underliggande efterfrågan är stor och tyder på höga prisförväntningar, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Det finns också en förklaring till att bensinbilarna ökat mest i pris.

– Bensinbilarna säljer bäst just nu. En av de viktigaste förklaringarna till det är att bensinpriset störtdykt. I dag är dieseln över kronan dyrare än bensinen, säger Madeleine Fritz.

Utvecklingen väntas hålla i sig över sommaren. Att fler svenskar vill fira sin semester hemma ökar efterfrågan på bra begagnade bilar.

– I år är det hemester som gäller och vi tror många kommer passa på att upptäcka vårt vackra Sverige med bilen. Det skulle i så fall ytterligare kunna öka efterfrågan på andrahandsmarknaden som har mer prisvärda alternativ och som inte kräver lika stor investering. Vi förbereder oss för ett högre tryck än vanligt, säger Madeleine Fritz.

Statistik från bilhandelsplatsen Wayke visar att efterfrågan på elbilar och laddhybrider är hög under våren.

– Nybilsutbudet av laddbara bilar är tre gånger så stort som förra året och det har stor effekt på begagnatmarknaden. Tills nyligen var de här bilarna en bristvara och leveranstiderna låg på upp till året, nu passar svenskarna på att handla både nya och begagnade elbilar trots Corona, säger Martin Fransson, vd på Wayke.

Elbilar, el- och laddhybrider stod för sex procent av den totala begagnatförsäljningen under maj.

Observera att denna artikel tidigare innehöll annan, äldre information på grund av ett publiceringsfel.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer