Efter drygt två år är det dags att lägga ner produktionen av supersportbilen McLaren P1, nu är alla 375 exemplar tillverkade.

Nu har den sista McLaren P1 rullar av tillverkningsbandet i Woking. Värstinghybriden började tillverkas under sommaren 2013 och redan då var samtliga 375 exemplar som skulle tillverkas redan sålda.
Det första exemplaret som tillverkades ser du på bilden ovan, en bil som bär färgkombinationen Ice Silver med Pearl-effekt. Nedan ser du både den första och sista tillverkade bilen tillsammans och den sistnämnda är byggd i samarbete me McLarens MSO-avdelning.

McLaren P1

Varje bil har tagit cirka 800 timmar att bygga och totalt 105 personer har varit inblandade i byggprocessen. En rejält lång byggtid jämfört med en konventionell bil som tar cirka fyra timmar att tillverka. Utöver de 375 kundbilarna har McLaren även tillverkat tretton utvecklingsprototyper, ytterligare fem prototyper samt tre förproduktionsbilar.
Av de sålda bilarna levereras 34 procent till USA, 26 till Europa, 13 till Mellanöstern och Afrika samt 27 procent till Asien.

Men trots att produktionen av ”vanliga” P1 är klar kommer det att tillverkas P1:or ett litet tag till i fabriken, men då är det banbilen P1 GTR som gäller.

Nu är alltså samtliga exemplar som ingår i den så kallade ”Holy Trinity” färdigbyggda, 499 exemplar av Ferrari LaFerrari, 918 exemplar av Porsche 918 Spyder och 375 exemplar av McLaren P1.

McLaren P1

McLaren P1

McLaren P1


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer