Den som har gott minne känner igen namnet Protoscar Lampo. Nu har den lilla schweiziska firman tagit fram efterträdaren Lampo2 som bjuder på Spyker-inspirerade former och två elmotorer som ger 408 hästkrafter.

Schweiziska Protoscar visade upp sin Tesla-utmanare Lampo på förra årets Genèvesalong. På årets bilsalong i Genève ska Protoscar visa uppföljaren Lampo2. De udda formerna från första Lampon har blivit om möjligt ännu mer udda, och faktiskt lite Spyker-inspirerade i fronten. Men det är inte bara formerna som har finslipats.

Protoscar Lampo2 är lättare, mer aerodynamisk och effektivare än sin föregångare. Lampo2 drivs av två elmotorer som driver ett hjulpar vardera och tillsammans ger inte mindre än 408 hästkrafter och 640 Nm. Det är betydligt mer än den första Lampon som fick nöja sig med 368 hästar och 440 Nm. Enligt Protoscar har dock inte prestandan förbättrats. 0-100 km/h går fortfarande på 5 sekunder och toppfarten anges till 200 km/h, precis som för Lampo generation 1. Vätskelyda litiumjonbatterier har plats för energi så att det räcker för en maximal räckvidd på 200 kilometer. Via ett vanligt vägguttag tar det cirka tolv timmar för Lampo2 att ladda fullt.

Lampo2 bygger på ett stålrörschassi klätt i en kompositkaross. Hela bygget väger in på 1 580 kilo varav batteripaketet står för 280 kilo. Lampo2, är precis som Lampo, inte färdig för produktion men ska användas för utvärdering av tekniken. Protoscar säger sig ha samarbetspartners som vill få till en småskalig tillverkning av en eldriven cabriolet. Det återstår att se när, eller om planerna blir verklighet.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer