Suvmarknaden exploderar och fler vill att deras bil ska vara allt på en och samma gång. BMW:s bidrag till detta stavas X3 M. Vi åker till New Jersey och ser om den är något att ha.

Det här är nytt

Motor
Den raka treliterssexan är helt nyutvecklad för just X3 M.
M
För första gången finns en äkta M-version av både X3 och X4.
M xDrive
Både X3 och X4 får likadan fyrhjulsdrift som syskonet M5. Det betyder att bilen kan bli helt bakhjulsdriven om du så önskar.

I slutet av en lång slingrande kö till passkontrollen på Newarks flygplats möts jag av en blick som idiotförklarar mig när jag svarar på vad jag ska göra i landet.
– Vadå, du ska provköra en bil och sedan flyga hem igen i morgon?
Kontrollanten skakar bara på huvudet och skickar mig vidare in i landet. Några steg från båset hör jag honom ropa efter mig och tanken att jag ska hamna i en extra passkontroll börjar cirkulera i huvudet.
– Vad är det för bil, säger han.
Jag pustar ut och berättar om nya BMW X3 M Competition och att den faktiskt byggs i staterna, närmare bestämt i Spartanburg, South Carolina.
– Jaha, den lilla alltså, säger han med en måttligt imponerad uppsyn.

BMW X3 M Competition 2020

Foto: Robin Törnros

Merkostnad för M Competition Package är 61 900 kronor.

Jag traskar vidare ut i den nästan 30-gradiga värmen med New Yorks skyline i horisonten – vadå liten? Det må vara ett uttjatat konstaterande men faktum är att till och med X5 kan anses vara liten med USA-mått mätt. Vagnparken här är helt enkelt en storlek större än på många andra platser. Detta är kanske även förklaringen till att det på programmet finns bankörning inplanerad med X3-syskonet X4 M Competition. En biltyp som egentligen inte har någonting på en bana att göra.

En silvergrå X3 M Competition står till mitt förfogande och jag viker ut på den så kallade kust till kust-vägen Interstate 80 som sträcker sig ända till San Fransisco. Den tar mig västerut genom New Jersey och det blir tydligt varför staten kallas för ”the garden state”, när de massiva gröna ytorna tornar upp sig bland små samhällen där det verkar vara flaggdag varje dag.

BMW X3 M Competition 2020

Foto: Robin Törnros

Fältet i bakgrunden är inte vilket som helst. Här hölls Woodstock-festivalen 1969.

Bakom ratten skulle jag lika gärna kunna sitta i en helt vanlig X3 där det enda som skvallrar om att detta är något annorlunda är två illröda knappar på ratten märkt M1 och M2, några kolfiberdetaljer och riktigt omkramande stolar som håller mig på plats.
I motorvägsfart hörs ett dovt brummande som vittnar om bilens kapacitet, ett ljud som dessutom är något förstärkt via högtalarna. Ett populärt tilltag nu för tiden som i ärlighetens namn inte behövs i en bil som denna, eller i någon bil för den delen. Trots brummandet är även denna prestandaversion av X3 väl ljudisolerad från det mesta även om en del vägljud tränger in, något som troligen kan skyllas på de breda däcken som mäter 265/40 R21 bak.

BMW X3 M Competition 2020

Foto: Robin Törnros

Vingarna på sidospeglarna känns igen från övriga M-syskon.

Motorn är inte hämtad från syskonet M3 vilket man skulle kunna tro, i stället har BMW valt att utveckla en ny motor från grunden till just X3 och X4 M, även om grundkonceptet är detsamma. En rak treliterssexa som matas med dubbelturbo och som så småningom även kommer att hamna i nya M3. I X3 M levererar den 480 hästkrafter men på bagageluckan till bilen jag kör står det även Competition vilket betyder lite extra knuff. Total effekt är 510 hästkrafter och maxvridet ligger på 600 newtonmeter vilket räcker till en 0-100 km/h-tid på 4,1 sekunder. En minst sagt imponerande motor som gör det alldeles för lätt att nå hastigheter de tätt duggande State Troopers inte skulle gilla. Detta är den starkaste raka sexa som någonsin suttit i en M-bil.
Motorn har inte riktigt lika livfull karaktär som hos exempelvis Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio. I stället levereras kraften linjärt vilket påminner om en motor utan turboladdning, kraften finns där hela tiden och för X3 M till en mycket trevlig bekantskap även om den inte känns lika spännande som vissa konkurrenter.

BMW X3 M Competition 2020

Foto: Robin Törnros

De röda knapparna på ratten går att konfigurera till förarens egna körläge.

Fjädringen är adaptiv M-sportfjädring som följer de tre olika körlägena men tyvärr så lider nya X3 M av samma sak som hos nya 3-serie med liknande system. Det är helt enkelt för lite skillnad mellan de olika lägena. Redan i Comfort är färden hård för att i Sport och Sport Plus bara bli ännu värre. Visserligen en god sak när du verkligen ska ägna dig åt aktiv körning men jag önskar att spannet mellan fullt ös och avkopplad långkörning hade kunnat vara större.
Något som det verkligen märks skillnad på är dock styrningen där det känns som att servon ger upp totalt när jag knappar in Sport Plus, men styrkänslan är lika vass som hos andra M-modeller även om karossen kränger en del under den höga vikten.

BMW X3 M Competition 2020

Foto: Robin Törnros

M Driver’s Pack med höjd fartspärr till 285 km/h kostar 24 000 kronor extra.

Vi anländer Monticello Motor Club som ligger vid foten av Catskillbergen i staten New York. En privatägd bana likt Ascari där det kostar mellan svindyrt och orimligt dyrt att vara medlem. Från 600 000 kronor plus en årlig avgift om 150 000 kronor. En bana som sträcker sig 5,8 kilometer med 18 kurvor och höjdskillnader på 137 meter. Motorn under huven hos X4 M Competition får sträcka ut sig rejält på den långa raksträckan innan det är dags för bromsarna att bita i inför chikanen. Baken blir lätt och orolig när bilens vikt flyttas framåt och ormar sig lite innan instyrning.

Trots att körläget är det mest aggressiva Sport Plus kränger det en hel del och X4 M häver sig över yttre framhjul, ut ur kurvorna märks det att fyrhjulsdriften, känd från M5 xDrive, driver mest på bakhjulen som sätter sig och skjuter på så kraftigt att jag glömmer bort att växla upp. Efter sju snabba varv går vi in i depå och det är över. Motorn är imponerande men det är väldigt tydligt att detta inte är någon bil för bankörning.

BMW X3 M Competition 2020 med Robin Törnros bakom ratten

Foto: BMW

Hade denna bild tagits 1969 i samband med Woodstock-festivalen hade vägarna varit fyllda med bilar, köerna var nämligen extremt långa och stillastående.

Åter i X3 M Competition går färden längs Delawarefloden som delar Pennsylvania och New Jersey. De snirkliga vägarna följer floden och bjuder på trevlig körning i mer lagom tempo, det är i denna miljö en bil som den här kommer nyttjas mest. Men trots det kommer jag aldrig riktigt överens med X3 M. Det är en bil full av kompromisser som gör att den inte blir riktigt bra på något. För mjuk och tung för bana, för hård och effektstark för vanlig väg. Detta är en statussymbol för folk i de rika kvarteren, men på bekostnad av komforten. Men det finns ett bättre val om du verkligen vill ha en massa M-logotyper på en suv från BMW. X3 M40i är en bil som bjuder på högre komfort, en motor som är fullt tillräcklig för vanlig väg och dessutom till ett mer sansat pris.

BMW X3 M Competition

Pris
878 400 kronor, säljstart september.
Motor
Bensin. Längsmonterad 6-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Cylinderavstängning. Dubbelturbo. Kompression 9,3:1. Borrning/slag 84,0/90,0 mm, cylindervolym 2 993 cm3. Max effekt 510 hk (375 kW) vid 6 250 r/min, max vridmoment 600 Nm mellan 2 600-5 950 r/min.
Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.
Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 12,6 meter.
Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd f/b 9,5/10 tum, däck fram 255/40 R21, bak 265/40 R21.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 286, längd 473, bredd 190, höjd 167, spårvidd f/b 162/160. Markfrigång i.u. Tjänstevikt 2 045, maxlast 530, max släpvagnsvikt 2 400. Tank 65 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 550-1 600 liter.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 4,1 s, toppfart 250 km/h (285 km/h M Drivers Pack).
Bränsleförbrukning (NEDC)
Stad 1,35 l/mil, landsväg 0,91 l/mil, blandad körning 1,05 l/mil. CO2 239 g/km.
Bränsleförbrukning (WLTP)
Blandad körning 1,13 l/mil. CO2 259 g/km.
Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år.
Skatt
14 643 kronor per år de första tre åren, därefter 3 176 kronor per år.

Rivaler

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio
Mer karaktär än hos BMW men kvalitetskänslan är tyvärr inte densamma även om priset är likvärdigt. Men Stelvio är kvickare än X3 M.
Pris: 830 000 kronor.

Jaguar F-Pace SVR 2019

Jaguar F-Pace SVR AWD
Kompressormatad V8 på 550 hästkrafter i brittisk lyxförpackning men med skyhög prislapp.
Pris: 1 138 900 kronor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer