Provkörning av Dacia Duster TCe 125 4×2

Franskrumänska Dacia förvaltar sitt öststats-arv i och med helt nya Duster. Trots att bilen vid en första anblick liknar den gamla så är mycket uppdaterat, eller helt nykonstruerat. Men instegsmodellen har fortsatt sitt lockpris på under 100 000 kronor!

Det här är nytt!

Kaross
Trots ett snarlikt utseende är inte en enda karossdel gemensam med föregångaren.
Design
Roliga inslag som förstärker den terrängbilslika looken, bland annat Jeep-lika bakljus.
Styrning
Det tidigare sega och oprecisa hydrauliska styrservot är ersatt av ett elektrisk dito.
Komfort
Duster är fortfarande en enkel produkt där lågpris premieras men både ny stol och lägre bullernivå håller nu för långturer.

Redan de gamla grekerna visste att landskapet runt universums mitt Aten var världsalltets vackraste. I modern tid upplever jag att de snirkliga hårnålskurvorna upp och ner för de knaggliga kalkrika bergen aldrig tar slut. De tusentals grusade smitvägarna mellan alla stilla olivfält i vinterträda verkar strösslade med stenbumlingar från himmelska gudar. Scenen för att provköra nya Dacia Duster, laddad med rumänsk robusthet, kunde helt enkelt inte vara bättre.

Andra generationens Duster – även om Dacia själva hävdar att detta är den tredje eftersom de även räknar in faceliften från 2013 på den utgående modellen – liknar på avstånd sin föregångare. Men alla karossplåtar är nya, det franskrumänska designteamet har lyckats med en evolution av en redan stark formidentitet.

Framvagnen har setts över och framför allt är den gamla hydrauliska servostyrningen deponerad till evigheten.

– Utseendet är en vattendelare, de som önskar en mer ”civil” look rekommenderas någon av våra allianssyskon Nissan Qashqai eller Renault Kadjar, förklarar Dacias marknadschef Mathieu Galipeau. Våra kundmätningar visar att vår mer ”terrängiga” designprofil är tydlig, och den vill vi slå vakt om!

Och visst skiljer sig den nya från den gamla. Jag ställer de båda årgångarna front mot front och skillnaderna är uppenbara. Tricksen att ”ta den nya” på är det fejkade vertikala luftintaget på framskärmarna, ny lampdesign fram och bak samt den betydligt bredare spårvidden. Looken är mer uppkäftig och kan faktiskt locka nya kunder som tidigare ansåg Duster vara allt för bruksig.

Chassit har inte genomgått samma omhyvling som exteriören, den tekniska plattformsarkitekturen är likadan som förr men en rejäl översyn av framför allt styrning och ljudisolering gör skillnad. Tre decibel lägre ljudkomfortnivå är väldigt mycket, för det mänskliga örat uppfattas bullerreduceringen som en halvering! Framvagnen har setts över och framför allt är den gamla hydrauliska servostyrningen deponerad till evigheten. En lättare och billigare elektriskt hastighetsanpassad servo som hämtats från Renault Clio gör livet bakom Dusterratten något mer underhållande.

Fyrhjulsdriften hämtar Dacia från allianspartnern Nissan. Möjlighet att låsa 4x4 i Lock-läge förbättrar framkomligheten.

Lågprislösningar syns även tydligt på det utanpåliggande hängande reservhjulet som sitter dikt an bakom den enkla torsionsbakaxeln. Underredets öppna balkar och bärarmar ser ut att behöva en rejäl rostskyddsbehandling innan man kör ut i det svenska vintersaltslasket.

Insteget är enkelt, rejäl markfrigång på 21 centimeter gör det smidigt att äntra Duster. Helt nykonstruerade framsäten med fastare skum, justerbart svankstöd och nedfällbart armstöd på förarstolen utmärker sig på momangen. Sittkomforten påminner om de större Renaultmodellerna och skillnaderna mot den utgående Dustergenerationens svampkuddar till säten är som natt och dag.

3 frågor

Dacia Duster TCe 125 4x2 provkörning 2018

Mathieu Galipeau – marknadschef

Ni har valt att förfina Duster i stället för att genomföra större tekniska ändringar och design, vad är förklaringen?
– Vi ändrade på viktiga saker som sittkomfort, styrning och ljud/buller. Det ytterst primära för Daciakunder är ett lågt pris, detta är alltid högsta prioritet när vi utvecklar våra bilar!
Skulle inte Duster sälja bättre med högre säkerhetsnivå och laddhybridsteknik?
– Våra undersökningar visar återigen att ett lågt pris är att föredra. Inom vår ”allians” finns bilar med högre teknikinnehåll, tiden får utvisa om detta kan spilla över till Dacia.
Varför har den inte ett mer flexibelt baksäte? Eller åtminstone en skidlucka?
– Ett fullt ut flexibelt skjut-/fällbart baksätessystem är kostsamt med tanke på förstyvningar och produktion. Nu har vi 60/40-fällning, men Teknikens Världs smarta förslag om en skidlucka noteras. Det skulle inte vara så dyrt att genomföra!

Utrustningsnivåerna heter Access, Essential, Comfort samt Prestige. De två sistnämnda är att föredra och särskilt Prestige känns i par med konkurrenterna, minus modern säkerhetsutrustning. Där brister Dacia rejält. En magert utrustad Dacia Access är som en resa bakåt i tiden. De två lägsta utrustningsnivåerna finns endast till instegsmodellen SCe 115 med en träig 1,6-liters bensinsugmotor kopplad till femväxlad manuell låda. Finns med fram- eller fyrhjulsdrift. Lockpris på 99 900 kronor kittlar, billigaste fyrhjulsdrivna är SCe 115 4×4 Essential för 129 900 kronor.

Provbilarna på plats i Grekland är samtliga Comfort eller Prestige, med trevliga bensinturbon TCe 125 eller den mer mogna dieseldrivlinan dCi 110. Comfort-nivån är standard för båda dessa turbodrivlinor, Prestige kostar 20 000 kronor extra. Sexväxlad manuell låda med betydligt skarpare lägen än tidigare är standard men dCi 110 4×2 går även att få med sexstegad EDC dubbelkopplingslåda. Prispåslagen för automat EDC och 4×4-drivning är 20 000 kronor respektive 15 000 kronor.

Hälften av alla svenska Dusterkunder väljer fullutrustade bilar, endast en procent väljer billigaste inroparen. Runtomsikt-kamera med fyra linser kostar 3 000 kr extra, ger fin möjlighet att se bilens hörn vid terräng- som stadskörning. Sjutums medianav-pekskärm ingår i toppmodellen, funktionen är enkel och lättbegriplig.

Inredningen är plastig men godkänd med tanke på priset. Mycket möda har lagts vid att öka komforten.

Det grekiska vägnätet och ­grekernas trafik­bild på halvön söder om Aten är båda ruffiga. Ömsom potthål och hårnålskurvor samt flerfilskörningar med vådliga omkörningar. Ingen motorcyklist bär hjälm, störtkrukan hänger oftast på armen som en tuff markering eller möjligen som armbågsskydd. Motoriseringen TCe 125 känns tillräcklig med två personer i bilen, fullastad lär det gå tyngre. Vridmomentet 205 Nm vid 2 300 r/­min upplevs starkt och den sexväxlade lådan gör tillsammans med all nytillkommen ljudisolerings­teknik motorvägsfärder hyfsat behagliga.

Dödavinkelvarnare är nytt, men moderniteter som autobroms och filassistent lyser med sin frånvaro. Nyligen redovisade testresultat från Euro NCAP visar att säkerhetsutrustningen är för mager. Fyra stjärnor är inte godkänt för en nykonstruerad bil men skylles på gammalmodig plattformsstruktur och spariver.

Gammal fransk bilkonstruktion låter hälsas när man kikar under Duster. Rejält med rostskydd anbefalle

Avrundar med att sätta 4×4-systemet på prov genom att köra en tillrättalagd men ändå komplicerad terrängbana i ett gudalikt marmorstenbrott. Höga ingång- respektive utgångsvinklar (30/33 grader) fram och bak samt frigångsvinkel (21 grader) undertill gör att Duster 4×4 kravlar sig fram tryggt. Personligen skulle jag välkomna en lågväxel alternativt automatlåda kopplad till fyrhjulskrafset. Dusters kompetensnivå gör att man gärna vill längre ut i terrängen och då vill man inte bränna kopplingen när det ska krypköras.

Budgetkänslan hos nya Duster finns där, på ett reko och ärligt vis. Bilen genomsyras av sin enkla folklighet med positiva förtecken, de tekniska och designmässiga uppdateringarna kommer säkert förmå Duster att fortsatt säljas i närmare 3 000 exemplar per år i Sverige. Framöver kan en mycket prekär bilhandlarsituation uppkomma hos det svenska Volvoåterförsäljarnätet. Genom arvet från gamle PG Gyllenhammar säljs många Dacia via dedikerade Volvo-Renaulthandlare och snart dyker även kinatillverkade Lynk & Co upp. Till priset för en ny Volvo XC40 kan man då nämligen i stället för en bil köpa två – en styck Lynk & Co 01 plus nya Dacia Duster. Snacka om paketlösning!

Dacia Dusters utveckling

Dacia Duster TCe 125 4x2 provkörning 2018

Första Dacia Duster premiärvisades på Genèvesalongen våren 2010 och visade tidigt på brett, funktionellt användningsområde. Baserad på Renault-Nissan-alliansens beprövade B0-plattform (Nissan Note/Juke) erbjöd Duster 4×4 till lågpris. Hösten 2013 visades Duster 2 på Frankfurtsalongen. Uppiffad design men framför allt debuterade Renaults 1,2-liters TCe 125 bensinturbomotor.
I Sverige väljer de flesta Dusterkunder dyraste versionen med dCi-diesel och 4×4-drivning.

 

Dacia Duster TCe 125 4×2

Pris
Cirka 136 900 kronor.


Motor
Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 9,5:1. Borrning/slag 72,2/73,1 mm, cylindervolym 1 197 cm3. Max effekt 125 hk (92 kW) vid 5 300 r/­min, max vridmoment 205 Nm vid 2 300 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänkar. Bak torsionsaxel.


Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 10,1. meter.


Bromsar
Ventilerade skivor fram och trummor bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 6,5 tum, däck 215/65 R16.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 267, längd 434, bredd 180, höjd 169, spårvidd f/b 156/157. Frigångsvinklar f/m/b 30/21/34, markfrigång 21. Tjänstevikt ca 1 300, maxlast ca 500, max släpvagnsvikt 1 599. Tank 54 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 445-1 623 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 10,4 s, toppfart 177 km/h.


Bränsleförbrukning
Stad 0,73, landsväg 0,55, blandad körning 0,62 l/mil. CO2 138 g/km.


Garantier
Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 6 år, lack 2 år.

Rivaler

Nissan Qashqai 2017
Nissan Qashqai DIG-T 115
Eftersom Renault-Nissan-Mitsubishi ingår i samma allians delas mycket teknik. Nissan erbjuder mer komfort och bättre säkerhetsutrustning till ett betydligt högre pris.
Pris: 193 900 kronor.

 

Nya Vitara har ett utseende som mer liknar andra stadsbilar men passar ändå bra i skogen.

Foto: Oskar Krüger

Suzuki Vitara 1,6 120
En stryktålig japan av den gamla skolan. 1,6-liters bensin sugmotor är mindre trevlig än Dacias TCe 125. Fyrhjulsdrift 4×4 Allgrip kostar +25 000 kronor. En halv storlek mindre än Duster.
Pris: 159 900 kronor.

 


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer