Givetvis kunde inte Ferrari låta bli. Att göra sin redan till skyarna höjda 488-modell än mer renlärig. ”Pista” betyder ”spår” på italienska och bättre efternamn kan inte Ferraris senaste värsting ha. Teknikens Värld kör som enda svenska tidning exklusiva förserietillverkade prototyper på bana och landsväg.

Det här är nytt!

Kraft
Hela 50 hästkrafter har tillkommit jämfört med 488 GTB, nu har 488 Pista totalt 720 hk ur sin 90-graders V8-dubbelturbomotor.
Prestanda
7,6 sekunder i acceleration från 0 till…200 km/h. Det är sju tiondels sekund snabbare än 488 GTB. Toppfart över 340 km/h, men viktigare är alertheten och spänsten som setts över i allt.
Kaross
Ingen gat-Ferrari tillåts förfulande spoilervingar, i stället skulpteras minskade lyftkrafter in i själva designen. Fronten med sin inbyggda ”S-duct” har hämtat inspiration från Formel 1-bilar.
Lättvikt
Bantningskuren är obönhörlig hos 488 Pista. Enbart motorvikten har minskat med 18 kg, den totala tjänstevikten har kapats med 90 kg!

Först ut. Sådant gillas extra mycket. Särskilt när klockan är strax efter snabb espresso- och cornettofrukost när nattens vårsnö ligger pudervit på höjdknallarna runt Maranello. Ferraris allra senaste – och mest kraftfulla – V8-modell är i slutskedet innan produktionen rullar igång. I den kylslagna disiga morgonen inne på Fioranobanans klassiska men likväl anspråkslösa depåområde står tre stycken 488 Pista ”Prototipo” parkerade. Alla draperade i svartvit tejpkamouflage, men de pippigula navkåporna med stegrande häst ”avslöjar” att det är Ferrari det rör sig om.

Som enda nordiska jurymedlem i utmärkelsen International Engine Of The Year önskar Ferraris tekniker en sista feedback innan produktionen går igång. Okej då, ro hit med den röda nyckeln så tar vi en sväng! Den tröttsömniga trafiken ut ur Maranello flyter på och jag kan inte undgå att dra lite extra på växlarna till en början. Som välriktade enkla hammarslag bonkas kuggarna i den sjuväxlade dubbelkopplingslådan på rätt plats, gång efter annan. Smältvatten gör den potthålsrika asfalten stundtals såphal, i skuggiga partier ligger nattens nysnö kvar längs vägrenen men detta är inget som hindrar mig att fortsätta stöta på, särskilt i uppförsbackarna där förlorat bakvagnsgrepp är mindre dramatiskt att hantera.

Ferrari 488 Pista

Bakgrunden till 488 Pista är inget annat än ren och skär bilglädje. Där ursprunget 488 GTB redan utnämnts till en av världens allra bästa superbilar stegar nya Pista vidare med rejäla kliv. Lättare, effektivare, starkare – och givetvis snabbare. Mindre kompromisser och mer renodling är nyckelorden bakom nya 488 Pista.

Hamnar bakom en brödbil som är ute på sin morgonleveranssväng. Vrider om humöret på 488 Pista med Manettino-vredet som sitter placerat på högra delen av ratten, från ”Race” ner till ”Wet”. Nu är bilen följsam och nästintill len – körbarheten är förbluffande. Inga explosionskrafter eller överraskningar, i stället hanterbar som en lill-Fiat att ratta! Brödbilen viker av, jag trycker till och Pistan tar fart men på ett betydligt mer civiliserat vis. Sjätte utvecklingsgenerationens Side Slip Control System (SSC 6.0) har inga problem att hålla mig i schack.

Ferrari 488 Pista

Gör en ny humörsvängning med Manettinon samt gör en U-sväng och svänger tillbaka till Ferraris utvecklingskontor. Har stämt träff med Gianfranco Ferrari. Han är en av de ansvariga motoringenjörerna bakom nya Pista. Nej, han är faktiskt inte släkt med Enzo… När jag rullat innanför och parkerat bakom Ferraris låsta vaktgrindar går Gianfranco minutiöst genom detaljrika grafer, tabeller och typer av legeringar som allt tillsammans gett bilen dess helhetskaraktär.

– En av de största skillnaderna mellan GTB och Pista är att vi lyckats sänka totaltemperaturen på ”F154 CD” – internkoden för Pistas V8-motor – med 15 grader. Minskad temperatur är a och o hos en överladdad motor, tempsänkningen innebär i runda tal närmare 20 fler hästkrafter. Jämfört med ordinarie 3,9 Turbo GDI-motorn hos 488 GTB är dock effektökningen 50 hästkrafter, den största skillnaden någonsin mellan V8-standardvagn och dito högpreppad, historiskt sett.

Föregångarna

Ferrari 360 Challenge Stradale

360 Challenge Stradale
Tillverkades 2003-2004.
Motor: V8 3,6 liter (F131 V8).
Effekt: 425 hk vid 8 500 r/min, vridmoment 373 Nm vid 4 750 r/min.
Tjänstevikt: 1 430 kg.
Toppfart: 300 km/h.
Acc: 0-100 km/h 4,1 s.

Ferrari 430 Scuderia

430 Scuderia
Tillverkades 2007-2009.
Motor: V8 4,3 liter (F136 E V8).
Effekt: 510 hk vid 8 500 r/min, vridmoment 470 Nm vid 5 2500 r/min.
Tjänstevikt: 1 350 kg.
Toppfart: 320 km/h.
Acc: 0-100 km/h 3,6 s.

ferrari-458-speciale-03

458 Speciale
Tillverkades 2013-2015.
Motor: V8 4,5 liter (F136 F V8).
Effekt: 605 hk vid 9 000 r/min, vridmoment 540 Nm vid 6 000 r/min.
Tjänstevikt: 1 395 kg.
Toppfart: över 325 km/h.
Acc: 0-100 km/h 3,0 s.

Föregångarna 360 Challenge Stradale (+25 hk), 430 Scuderia (+20 hk) och 458 Speciale (+35 hk), som samtliga förlitade sig på sugmotorteknik, var mer moderata i sin effekttrimning. Samtidigt är det svårt att få till samma livfulla effektutsöndring och respons hos en överladdad turbomotor. Det är lätt att känslan blir artificiell och linjärt oinspirerad. Men Ferrarifolket vet hur man turbooptimerar – just upplevelsen och förarkänslan är central under hela utvecklingen. Därför har V8-dubbelturbomotorn fått lättare svänghjul (-1,5 kg), nya vevstakar i titan (-1,7 kg), lättad vevaxel (-1,2 kg), ihåliga ventiler och ventilfjädrar (-0,3 kg). För att bara nämna några tilltag på vägen till förfining.

En åtgärd som verkligen märks är nya grenrör på avgassidan i det nya materialet Inconel som vanligtvis används i jetmotorer. Nu är rörlängderna lika långa, i större diameter och med tunnare material. Effekten? Framför allt en ljudbild som imponerar på motoröron! Inne i kupén uppfattas det nya – mer högljudda, ”krispiga” – soundtracket som åtta decibel högre.

Givetvis har chassit setts över i samma stil, viktreduceringen på 90 kg innebär att Pista är mer på alerten än GTB. Givetvis kryssar du i tillvalet 20-tumsfälgar i kolfiber, sänker nämligen den viktiga rörliga vikten ute vid hjulen med 40 procent. Däcken, specialutvecklade (vad annars?) för 488 Pista, Michelin Sport Cup 2 är dock desamma vare sig du rullar på aluminium- eller kolfiberfälg.

Aerodynamiskt har Pista fått sig en holmgång i Ferraris egen lufttunnel. Den nya fronten med så kallad ”S-duct”, svanhalsformad fronthuv med inbyggd spoilerfunktion, ökar det viktiga marktrycket med 18 procent men höjer luftmotståndet med endast två procent. Nya större kylare har gett ändrade placeringar av nytillkomna luftintag på bilens bakparti. Det totala marktrycket för 488 Pista är 25 procent högre än för GTB-modellen.

Ferrari 488 Pista

Äntligen dags att se vad alla förbättringar inneburit! Fioranobanan är extremt vanebildande, den drygt tre kilometer långa bansträckningen är tekniskt utmanande för såväl bil som förare. Banskissen liknar en utdragen 8:a när man skummar med blicken. Mitt på korsar banan sig själv med en kort bro, klart inspirerande och något som kan ge upphov till att bilen lättar något.

Sitter in bredvid Ferraris huvudtestförare Raffaele ”Raffa” de Simone som nästan omgående ger om inte pjäxan i pannrummet så i alla fall tajt snörad förarsko dikt an mot durken. Greppet är direkt och accelerationen mastig. Ute på sitt andra varv börjar ”Raffa” lattja, låter bilen driva ut över kerbsen och bakvagnen leker ut i en välkontrollerad powerslide.

Ferrari 488 Pista V8-motor

– It’s very important that the car is fun to drive! gormar Raffaele de Simone och sneglar åt mitt håll och vi behåller ögonkontakt under vår ihållande diskussion där vi far fram som vettvillingar runt Fiorano. Helt utan dramatik är det tydligt att han har 488 Pista i sin hand.

Tre frågor

Gianfranco Ferrari

Gianfranco Ferrari – utvecklingschef motor/drivlina

Jämfört med 488 GTB är effektökningen hos 488 Pista 50 hästkrafter, var detta ett huvudmål för er?
– Mycket effekt är alltid kul, men det är mest ett slutresultat av allt intensivarbete med vår motor 3.9L V8 Turbo GDI. Hälften av motorns ursprungliga komponenter är omkonstruerade eller ersatta, förändringarna är påtagliga.
Vad har varit den största utmaningen?
– Att få till en helhet av hela drivlinan. För en överladdad motor är det högst väsentligt att behålla kontrollen över värmen. Genom ändrad aerodynamik, förbättrad kylteknik och nya materialval har vi lyckats sänka tempen på motorns insugsluft med 15 grader!
Vad innebär bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp vid utvecklingen av en högprestandamotor som hos 488 Pista?
– Effektivitet är grundformeln för varje motorutvecklare. Jämfört med tidigare 458 Italia som hade index 0,54 g/km per hästkraft har 488 Pista förbättrats till låga 0,37 g/km per hk (458 Speciale hade 0,45 g/km per hk)! Inget annat än klassledande siffror.

Efter vår intensiva pratstund i bilen lämnar han över ratt och cockpit till mig. Undrar varför han avstår från att följa med? Att hitta runt Fiorano är relativt enkelt men det förbättrade greppet och motorns förnyade urkrafter ut ur böjarna ger ny dimension. Det märks att Pista är renodlad. Utan att vara för stumhård är känslan avskalad, direkt och ofiltrerad. Bilen lyder mänskliga reptilrörelser utan tvekan. En grads vinkeländring på ratten ger exakt utslag i styrreaktion hos 488 Pista. Att låta motorn varva upp till varvtalsgränsen är enkelt, kurvorna kommer allt fortare emot mig – läge att trycka till med kolfiberbromsarna som utan tvekan hejdar fartökningen.

Förstår vad ”Raffa” menade med att bilen är körglad, för det är exakt vad Pista är! Oftast brukar jag personligen inte förälska mig i de allra mest prestandastinna farkosterna men här är jag förlorad. Eftersom 488 Pista erbjuder så hjärtligt på både kontrollnärvaro och impulsivitet kryddas körningen av ingenjörskonst, eufori som krispig bilkärlek på samma gång. Faktiskt inte alltid fallet hos sportbilar av den här kalibern. I bland leker de maskerad superhjälte utan vare sig passion eller någon vidare kontroll. 488 Pista visar dock på hur en perfekt käftsmäll ska slungas iväg.

Ferrari 488 Pista

 

Ferrari 488 Pista

Pris
Cirka 2 900 000 kronor, (prissätts i euro och kan variera).


Motor
Bensin. Längsmonterad 8-cyl V-motor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank, 4 ventiler per cylinder. Dubbelturbo. Kamkedja. Kompression 9,4:1. Borrning/slag 86,5/83,0, cylindervolym 3 902 cm3. Max effekt 720 hk (530 kW) vid 8 000 r/min, max vridmoment 770 Nm vid 3 000 r/min.


Kraftöverföring
Mittmotor, bakhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring. Krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.


Styrning
Hydraulisk servo. Vändcirkel i. u


Bromsar
Ventilerade keramiska skivor fram och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fram fälgbredd 9 tum, däck 245/35 ZR20. Bak fälgbredd 11 tum, däck 305/30 ZR20.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 265, längd 461, bredd 198, höjd 121, spårvidd f/b 168/165, markfrigång i. u, tjänstevikt 1 385, maxlast i. u, tank 78 liter, bagagevolym 170 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 2,9 s, toppfart över 340 km/h.


Bränsleförbrukning
Blandad körning 1,15 l/mil, CO2 263 g/km.


Garantier
Nybil 3 år.


Skatt
3 704 kronor per år. Bilar registrerade efter 1 juli 17 211 kr per år i tre år.

Rivaler

lamborghini huracan performante-9
Lamborghini Huracán Performante
V10 sugmotor på 5,2 liter och 640 hästkrafter, kan det verkligen matcha Pista? 2,15 kg/hk säger tungvikt men eftersom Performante driver på alla fyra garanteras mesta möjliga grepp.
Pris: 2 335 000 kronor.

Inga stora luftintag på sidorna! McLaren går mot strömmen i rådande supersportbilsdesign och har gömt luftintagen vid A-stolparna…

Foto: Mike Dodd

McLaren 720S
Pistas värsta motståndare i nuläget. Dubbelturbo-V8 på 720 hk ger liknande prestandasiffror men det som hämmar McLaren är Ferrarimotorns ultimata följsamhet.
Pris: 2 590 000 kronor


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer