Cirka 850 Ford Edge av nuvarande modell har hittat ut på svenska marknaden. Nu uppdateras den men kommer det att öka försäljningen? Vi tror inte riktigt på det.

Det här är nytt!

Motor
Endast ett motoralternativ, en tvåliters diesel. Men den finns med 150, 190 och 238 hk. Den sistnämnda har dubbla turbo.
Växellåda
Automatlådan har nu fått åtta lägen framåt och ett växelvred i stället för stor spak.
Säkerhet
En rad nya säkerhetssystem tar plats i Edge.

Egentligen har det inte varit några större fel på Ford Edge utom att den känns utdaterad, stötig i stadstrafik och för dyr. Allt detta kvarstår efter uppdateringen även om vi inte med säkerhet vet hur prisbilden kommer att se ut. Men Edge var dyr redan innan och det lär kvarstå. Eller dyr och dyr. Det är bara det att det är stora pengar som ska slantas upp för en bil som känns omodernare och inte speciellt mycket bättre än sina konkurrenter.

Ford Edge 2,0 Eco Blue ST Line

Foto: Stuart Price

LED-listen som gick över hela bakluckan är nu borta i och med faceliftet.

I en jämförelse finns det inget som egentligen talar för Edge. Det skulle i så fall vara den starkaste diesel­versionen som verkligen känns stark och skjuter iväg den drygt två ton tunga klumpen på ett förvånansvärt snabbt sätt. 0-100 km/h på under tio sekunder är snabbt för en så tung bil. Men väljer du den motorn blir det förstås ännu dyrare. Motorn är kopplad till en ny åttaväxlad automat som numera sköts med ett vred (typ Jaguar, om än inte lika sofistikerat). Bättre och snyggare än tidigare med en stor tjock spak som det dessutom var väldigt lätt att råka få in i Sportläge i stället för Drive.

Tyvärr är inte växellådan så smidig som vi önskar. När man ska växla mellan att köra bakåt och framåt, som vid en vändning, så rycker det ganska kraftigt när man byter riktning på bilen. Känns inte premium direkt och det är där Ford vill ha sin Edge. De tycker att konkurrenterna kommer från de stora tyskarna Audi och BMW men sanningen är att motståndet består av asiater.

Ford Edge 2,0 Eco Blue ST Line

Foto: Stuart Price

Det är gott om utrymmen i kupén och här kan alla hitta en bra körställning.

Edge är normalt framhjulsdriven och bakaxeln kliver bara in när ett eller två framhjul börjar spinna. Systemet är dock tämligen förlåtande vilket ger Edge en klart överstyrd karaktär. Kul med en stor och tung bil som man faktiskt kan klassa som körglad. Ljudnivån är väldigt låg inne i bilen vilket­ beror på att Edge har en form av antiljud i högtalarna som tar ner ljudnivån.

Utrymmena är utmärkta i kupén och i baksätet sitter man kungligt med mängder av benutrymme. Bagageutrymmet räcker gott och väl till. Rattjusteringen är överdrivet lång i längsled men klart är att här kan alla typer av människor finna en bra körställning. Däremot är det ganska lågt i tak på baksätets ytterplatser och fram stjäl hjulhusen en del av fotutrymmet. Och ska det in så pass stora hjul som 21 tum tarvar det stora hjulhus.

Ett ännu större problem fram är sikten. De tjocka A-stolparna stjäl effektivt massor av synfältet framåt och det är inte bra i någon form av bil. Ännu värre i en suv som folk faktiskt köper för att sitta högre och ha bra utsikt.

Ford Edge 2,0 Eco Blue ST Line

Foto: Stuart Price

Man sitter kungligt i baksätet, dock är det en aning lågt i tak. Man får inte ha för hög frisyr.

Ford säger sig ha optimerat fjädringen på Edge men det känns som förr. Det vill säga struttigt i lägre fart, bättre komfort när det går undan lite. Styrningen är okej även om den blir lite för bra i högre fart då den där stramat upp sig rejält och det blir lätt att man åker omkring och vinglar utan att vilja göra det.

Till det yttre har Edge alltså fått ännu större grill och beroende på utrustningsnivå är de unika. Sport Line har till exempel svart bikake­mönster medan dyringen Vignale har krom. Bakluckan har fått nya plåtveck som går i vertikala vinklar och pekar uppåt. Handtaget har flyttats ner ett snäpp.

Ford Edge 2,0 Eco Blue ST Line

Foto: Stuart Price

Bagage endast fällbart 60/40. Sväljer 800 VDA-liter, vilket får anses helt okej.

På förarassistans-fronten har Edge uppdaterats kraftigt med bland annat efterkrocks-autobroms, väjningsassistans samt kö-och filassistans. Adaptiv farthållare är en annan nyhet. Att Edge uppdateras 2018 trots att den började säljas 2016 har sin förklaring. I USA debuterade bilen redan 2014 och denna uppdaterade version har sålts där i ett år redan.

Det är alltså en gammal bil som börjar säljas i Sverige i mars 2019. Det borde ha varit en helt ny och med vettig prissättning. Då hade Edge varit att räkna med. Det är den inte nu.

Ford Edge 2,0 EcoBlue ST Line 238 hk

Pris
539 250 kr, första kundleverans mars 2019.


Motor
Diesel. Tvärställd 4-cyl rad med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Dubbla turbo. Kompression 16,0:1. Borrning/slag 84,01/90,0 mm, cylindervolym 1 996 cm3. Max effekt 238 hk (177 kW) vid 4 000 r/­min, max vridmoment 500 Nm vid 2 000 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.


Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,9 meter.


Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 8,5 tum, däck 245/45 R 20.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 285, längd 483, bredd 193, höjd 174, spårvidd f/b 166/166. Markfrigång 19. Tjänstevikt 2 116, maxlast 540, max släpvagnsvikt 2 000. Tank 64 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 800-1 847 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 9,6 s, toppfart 216 km/h.


Bränsleförbrukning
Stad i. u l/mil, landsväg i. u l/mil, blandad körning 0,72 l/mil. CO2 187 g/km.


Garantier
Nybil 5 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 2 år.


Skatt
11 857 kronor per år de första tre åren, därefter 4 810 kronor per år.

Rivaler

Hyundai Santa Fe 2,2 CRDi

Foto: Uli Sonntag

Hyundai Santa Fe 2,2 CRDi 200 hk
Fjärde generationen Santa Fe är större än tidigare och erbjuder även en tredje sätesrad. Fyrhjulsdrift finns men är tillval.
Pris: Ej fastställt.

Kia Sorento 2019 01

Foto: Glenn Lindberg

Kia Sorento 2,2 CRDi 200 hk
Systerbilen till Santa Fe är inte lika ny men uppdaterades 2018. Fyrhjulsdrift och sju sittplatser är standard. Bra pris.
Pris: 403 900 kronor.

Visa kommentarer