Den mörkgröna Ford Mustang av 1968-års modell som flyger i San Franciscos backiga gatnät i slutet på 60-talet med Steve McQueen bakom ratten är kanske den mest ikoniska filmbilen någonsin. Vi provkör den nya efterträdaren!

Det här är nytt!

Mer effekt
Tack vare ett insug från Shelby 350 och annan mappning har Mustang Bullitt tio extra hästkrafter jämfört med Mustang GT.
Mulligare ljud
Bullitt låter mer och bluddrar tydligare vid gassläpp.
Dark Highland green
Heter färgen som är unik för Mustang Bullitt. Bullitt erbjuds dock även i svartmetallic.
Detaljer
Bullitt-emblem, vit växelspaksknopp, svart grill och svarta fälgar är de mest märkbara detaljerna som är unika för Bullitt.

Den tio minuter långa biljakten där Steve McQueen jagar den svarta Dodge Chargern, även den en 68:a, i filmen Bullit var klart före sin tid och gav liv till biljakter. När filmen kom ut för 50 år sedan var inte scenerna animerade som de är i dag utan inspelningarna gjordes på riktigt vilket gjorde inspelningarna betydligt farligare. Tittandes på filmen nu är biljakten imponerande, även om den innehåller flera tydliga missar man sällan ser i dagens filmer. Exempelvis att Bullitt-Mustangen ibland har tillknycklad kaross och ibland inte och att Chargern tappar fler navkapslar än den har hjul.

Ford Mustang Bullitt Fastback V8

Vi lärde oss under årets bankalas att Mustang har ett väldigt balanserat uppträdande och imponerande mycket grepp, något som inte slarvats bort i Bullitt-versionen. Men heller inte förbättrats.

Det är ingen slump att Ford lanserar denna specialversion av Mustang i år, det är som sagt 50 år sedan filmen kom ut. Ford behandlade även den dåvarande Mustangen för tio år sedan på samma sätt och receptet var nästan identiskt med dagens. För att ge lite perspektiv var 1968 även året mina föräldrar föddes. Själv föddes jag i mitten av 90-talet och växte upp med första och andra filmen i Fast & Furious-serien, men även bitar av Gone in 60 seconds med Nicolas Cage och James Bond med Pierce Brosnan och Daniel Craig har legat som grund för bilintresset. Som kuriosa var jag faktiskt i just San Fransisco när min käre chefredaktör ringde och sa: ”Har du sett Bullitt? Nähä. Gör det. Du ska köra bilen.”.

Provkörningen blir tyvärr ingen reinkarnation av biljakten i filmen utan är i stället förlagd till franska rivieran. Faktiskt samma vägar som Ford tidigare använt i år med vanliga Ford Mustang, Ford Focus samt nya Fiesta ST och Fiesta Active. De senare två var jag själv på och jag förstår varför Ford väljer att komma tillbaka… Vägarna här nere är fantastiska! Rutten präglas mest av Route Napoleon som är en magisk väg på många sätt. Att dessutom sitta bakom ratten i en amerikansk muskelbil gör det inte sämre!

Ford Mustang Bullitt Fastback V8

När jag kommer till flygplatsen och för första gången ser bilen känner jag wow, den ser mycket tuffare ut än en vanlig Mustang! Den mörkgröna färgen gör sig riktigt bra i verkligheten och den svarta fronten där Mustang-emblemet har försvunnit ger ett mycket argare intryck. De femekrade fälgarna är tydligt inspirerade­ av originalbilen och ger ett retrostuk som smälter in bra utan att se tillkonstlade ut.

Fulare är dock emblembytet på bakluckan där det står Bullitt i stället för GT, en logga som ser eftermonterad ut och som inte alls passar, enligt mig. Samma emblembyte återfinns på ratten. Andra detaljer interiört, där den vita växelknoppen står i centrum, är mer välkomna i mitt tycke. Gröna sömmar, Bullitt-instegslister, Bullitt-emblem över handskfacket och ett mer retroinspirerat, digitalt, mätarkluster. Att mätarklustret är justerbart var dock något jag märkte först under presskonferensen på kvällen efter körningen…

Ford Mustang Bullitt Fastback V8

Växelknoppen är en annorlunda detalj, Mustangen klär dock ratten bättre än ”Bullitt”.

Mustang är nämligen inte en bil man gärna fipplar runt i menyerna, speciellt inte i mätarklustret då det inte är helt logiskt. Men jag uppskattar det gröna färgtemat som var förinställt i provkörningsbilen. Känner jag mig mer som Steve McQueen bakom ratten på Mustang Bullitt än bakom ratten i en vanlig Mustang GT? Nej, det gör jag inte. Skillnaderna jämfört med vanliga Mustang GT är för små och prispåslaget på 70 000 kr blir svårmotiverat. Speciellt när det inte handlar om någon uttalat begränsad upplaga. Upplagan styrs av produktionstakten. Till nästa år kommer 77 bilar till Sverige.

Att motorn fått tio fler hästkrafter är svårt att känna av, men att accelerationen är bra känns! Hästkrafterna kommer främst från ett insug som tagits från Mustangs prestandaversion, Shelby GT350, samt lite finjusterad mappning av motorn. Ljudkulissen har ändrats för att få till ett bluddrigare ljud, något som är lättare att märka än de tio extra hästkrafterna. Ljudet från den icke överladdade fem liter stora V8:an är väldigt karakteristiskt, och högt.

Ford Mustang Bullitt Fastback V8

Baksätet har knapp takhöjd och är ingen plats för långresor.

Då jag inte fipplade med mätarklustret hittade jag varken avstängningsknappen för avgasljudet eller för den automatiska mellangasen (Mustang Bullitt går endast att få med manuell låda). Det i kombination med varandra, alltså automatisk mellangas och ett högljutt avgassystem, gör det svårt att ta sig fram diskret i städer.­ Räddningen för att inte dra på sig all uppmärksamhet är att befolkningen i Nice är tämligen vana vid uppmärksamhetsdragande sportbilar. Men ljudet är som sagt inte något som förtär utan snarare stärker upplevelsen längs vägarna som ringlar runt bergsväggarna.

Filmbilarna

steve-mcqueen-bullitt-1968-ford-mustang

Under filminspelningen användes två Ford Mustang GT 390. 390 står för 390 cubic inches vilket översätts till 6,4 liter. V8 såklart. Effekten för 1968 års modell låg på 330 hästkrafter och hade en fyrväxlad manuell låda.

Speciellt för filmbilarna var förstärkt hjulupphängning liksom andra bromsar. Dodge Charger var fortskaffnings­medlet för skurkarna. Med 440 Magnum-motorn på 375 hästkrafter var Mustangen ganska kraftigt underlägsen på motorsidan och trots Mustangens lägre vikt var Dodge den snabbare. Något som såklart inte fick framgå i filmen­ då hjälten, Steve McQueen, körde Mustangen.

Vi lärde oss under årets bankalas att Mustang har ett väldigt balanserat uppträdande och imponerande mycket grepp, något som inte slarvats bort i Bullitt-versionen. Men heller inte förbättrats. Det är en fröjd att ratta och det går dessutom fort. Men det är ansträngande att ligga på gränsen, och det gäller alla versioner av nya Mustang. Det går fort men bilen känns klumpig, dessutom gillar jag inte kopplingen som inte har ett tydligt läge där den greppar vilket gör det svårt att växla upp utan att det rycker. Med reservation för att detta kan vara en misshandlad provkörningsbil blir det ett skrapande och riktigt oskönt ljud precis när växeln går i och kopplingen släpps upp. Känslan av total kontroll, som man till exempel får i en Porsche 911 eller en Ford Fiesta ST, finns inte i Mustang.

Vid lägre belastning gör sig Mustang bättre då den fungerar som en GT-bil med bra komfort. Fjädringen är bra i normalläget då den är förvånansvärt mjuk, men ändå passande för bilen. I Race-läget blir fjädringen orimligt­ hård, något som gör det onödigt obekvämt och inte alls passar bilen. Jag sitter heller inte bra, det känns mer som att sitta på stolarna än i dem. Jag har också svårt att bestämma hur jag vill ha ratten, något som annars brukar komma naturligt. Vanligtvis har jag alltid ratten i linje med varvräknarens överkant och synfältets nederkant, men det faller inte naturligt i Mustang. Körställningen bidrar såklart även till känslan att inte ha hundraprocentig kontroll.

Ford Mustang Bullitt Fastback V8

Bagaget är rymligt jämfört med andra sportbilar, 408 VDA-liter är en respektabel siffra.

Är Bullitt något att ha eller är det bara ett sätt för Ford att mjölka pengar ur en gammal legend? Jag önskar att Ford hade gjort bilen mer speciell, mer retro. I USA är den just det. Där har bilen nästan 30 fler hästkrafter än Europas version av Bullitt och i mitten sitter i stället två mätare där det mellersta ventilationsutblåset försvinner. Små detaljer som hade gjort det lättare att motivera extrakostnaden. Men Mustang Bullit är fortfarande ballare än en vanlig Mustang GT. Dock hade det räckt med att erbjuda ett svart optik-paket, andra fälgar och den nya kulören. För det är de detaljerna som får mig att vilja ha Bullitt mer än vanliga GT.

Det är både fascinerande och kanske än mer förvånande att Mustangen Steve McQueen körde för 50 år sedan är så pass lik dagens Bullitt. Hjärtat består fortfarande av en V8 som drivs av samma drivmedel. Kanske går inte utvecklingen så fort som vi ibland tror…

Ford Mustang Bullitt Fastback V8

Bullitt smäller högre än vanliga Mustang men vi hade önskat en mer speciell känsla.

Ford Mustang Bullitt Fastback V8

Pris
532 500 kronor, säljs nu.


Motor
Bensin. Längsmonterad 8-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Kompression 12,0:1. Borrning/slag 93,0/92,7 mm, cylindervolym 5 038 cm3. Max effekt 460 hk (338 kW) vid 7 250 r/­min, max vridmoment 529 Nm vid 4 600 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, bakhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel undre H-länk och två tvärlänkar per sida.


Styrning
Elservo. Vändcirkel 12,2 meter.


Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fram: Fälgbredd 9 tum, däck 255/40 R19. Bak: Fälgbredd 9,5 tum, däck 275/40 R19.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 272, längd 479, bredd 192, höjd 138, spårvidd f/b 158/166. Markfrigång 14,4. Tjänstevikt 1 818, maxlast 287, max släpvagnsvikt 0. Tank 61 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 408 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 4,6 s, toppfart 263 km/h.


Bränsleförbrukning (NEDC)
Stad 1,66 l/mil, landsväg 0,88 l/mil, blandad körning 1,24 l/mil. CO2 277 g/km.


Bränsleförbrukning (WLTP)
Ingen uppgift.


Garantier
Nybil 5 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 3 år.


Skatt
18 709 kronor per år de första tre åren, därefter 4 012 kronor per år.

Rivaler

Dodge Challenger R/T Scat Pack

Dodge Challenger R/T Scat Pack
Dodge säljs nu via Hedin Bil. Med 485 hk är Challenger mycket hästkrafter per krona. Pris: 479 900 kronor.

Mercedes-AMG C 43 4Matic Coupé 2019 facelift

Mercedes-AMG C 43 4Matic Coupé
V6:a och 390 hästkrafter gör C 43 mindre spännande än Mustang. En dyrare men mer exklusiv vagn. Pris: 639 900 kronor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer