Nytt utseende och ny teknik ska sätta ännu mer fart på den redan populära folksportbilen Ford Mustang. Räcker det för att Europas kärleksaffär med ikonen från Michigan ska fortsätta?

Det här är nytt!

Starkare
V8-motorn ger nu 450 hk, mot tidigare 418 hk och den kan även kombineras med en ny, tioväxlad automatlåda
Ny design
Mustang får delvis ny design och strålkastare med LED-teknik. Säkrare. För att hjälpa upp det dåliga säkerhetsryktet något får Mustang ett par aktiva säkerhetssystem.
Magneride
För första gången erbjuds Mustang med justerbar stötdämpning.

Startknappen pulserar rött med 30 slag per minut. Exakt samma frekvens som hjärtslagen hos en vilande häst, enligt Ford. Oavsett, startknappen pockar på uppmärksamhet och signalerar att något extra roligt kommer att hända om jag trycker på den. Jag faller förstås för lockelsen och skyndar mig att trycka in den innan jag gör någonting annat. Men det blir ingen glädjechock, det går inte rysningar av välbehag längs ryggen.

Allt som händer är att ett dämpat motorsurr tränger in i kupén. Det beror på att jag sitter i Ford Mustang Ecoboost som har en fyrcylindrig 2,3-litersmotor. Bilen jag sitter i är den ­uppdaterade versionen av senaste generationen Mustang. Ecoboost-motorn finns kvar, till skillnad från V6-motorn som tidigare­ funnits på USA-marknaden men nu tas bort ur utbudet.

De största skillnaderna märks i växellådorna.­ Båda motorerna kan kombineras med en manuell, sexväxlad låda eller en ny tiostegad automatlåda som ersätter den gamla sexväxlade.

Ford säger förstås att 2018 års Mustang är helt ny, trots att det i själva verket handlar om ett sedvanligt facelift av den nu fyra år gamla modellen.­ Nyheterna är små men många. Den surrande Ecoboost-motorn har till exempel fått lägre effekt – 290 mot tidigare 314 hästkrafter. Samtidigt har den fått högre vridmoment – 440 mot tidigare 432 newtonmeter.

Efter att jag tryckt på hästhjärtslagsknappen och kört iväg känns det rätt, men ändå så fel. Fords Ecoboost-motor är en bra motor. Den är fantastisk när den får andas fritt i Focus RS och ge hela 350 hk, men den är bra även här i Mustang i nedtrimmat utförande. Den har bra bottenstyrka men tål även att varvas högt då den också ger ett härligt, orrande ljud (dessvärre högtalarförstärkt).

Bakljusen är numera böjda i över- och underkant. Fyra avgasrör betyder V8.

Trots det skaver det och problemet blir tydligt när Mustangen och jag sakta rullar genom de små franska byar som ligger längs med legendariska Route Napoléon i bergen norr om Nice. Ortsbefolkningen som får se den burduse amerikanen förväntar sig V8-muller. De tittar lystet på bilen men vänder snabbt bort blicken när de märker att den inte låter som den ska.

Så snart som möjligt byter jag till en Mustang med V8-motor. Femlitersåttan har fått ett nytt insprutningssystem som höjer effekten från 418 till 450 hk och vridmomentet marginellt från 524 till 529 Nm. Uppdateringarna gör ingen större skillnad för Mustang GT. 0-100 km/h går två tiondelar snabbare och en så liten skillnad är svår att märka bakom ratten. Redan tidigare var V8-motorn en otidsenlig men härlig sugmotor som kan puttras runt på låga varv men lika gärna varvas hårt utan att göra någon besviken. De största skillnaderna märks i växellådorna.­

Tre frågor

Mauritz Larson

Mauritz Larsson – produktchef Ford Sverige.

Mustang är en av bilarna som drabbas hårdast skattemässigt den 1 juli. Vad har Ford gjort för att förbereda sig inför Bonus Malus?
– Vi har fått ökad produktion redan från start för att hinna få hem bilar som kan levereras innan 30/6.
Kan man köpa en Mustang nu och vara säker på att få en bil som är registrerad före 1 juli?
– Ja, beställer man en av de förbeställda bilarna så är det inga problem att få sin bil levererad innan. Majoriteten av vår årsförsäljning ligger för produktion innan mars, så de hinner hem i god tid.
Tror ni att försäljningen av Mustang kommer att vika efter 1 juli?
– Den kommer säkert att vika ner lite under en period, men sedan kommer en uppgång igen. Vi tror att detta är normalt när förändringar sker, men sen kommer man att anpassa sig till de nya reglerna.

Båda motorerna kan kombineras med en manuell, sexväxlad låda eller en ny tiostegad automatlåda som ersätter den gamla sexväxlade. Den manuella lådan har uppdaterats med en automatisk mellangasfunktion som gör det lättare att balansera bilen vid hårda inbromsningar. Automatlådan fungerar oklanderligt oavsett motor vid lugn körning men om man knappar in körläget som heter Sport+, eller det ännu värre Race, blir den outhärdlig eftersom den måste växla mer eller mindre konstant för att hålla motorvarvet på topp. Att växla ”halvmanuellt” med paddlarna på ratten gör inte saken bättre eftersom det finns en fördröjning på minst en halv sekund.

Nej, allra mest charmig och mest ”Steve McQueen” blir Mustang med V8-motor och manuell växellåda. Då är det en bil som helt enkelt inte går att köra vuxet eller ekonomiskt, gaspedalen och kopplingen ger en direkt kontakt med den stora motorn som är svår att motstå.

När Mustang krocktestades av Euro NCAP fick den ett så pinsamt och uruselt resultat som två av fem möjliga stjärnor. Mustangen har dåligt skydd för vuxna, barn och fotgängare men drabbas också av att den inte har några aktiva säkerhetssystem. Det senare rättar Ford till nu när Mustang får autobroms med fotgängarigenkänning, adaptiv farthållare och filhållarhjälp. Det återstår att se hur många stjärnor uppdaterade Mustang kommer att få i nästa Euro NCAP-test.

Baksätet ser bekvämt ut, men saknar både ben- och huvudutrymme.

En annan nyhet heter Magneride. För 20 000 kronor extra kan man utrusta Mustang med magnetiskt ställbara stötdämpare, men tyvärr är ingen av provkörningsbilarna Magneride-utrustad. Magneride utvecklades av amerikanska Delphi men ägs i dag av kinesiska BWI och samma teknik har även sålts till Cadillac, Chevrolet och Ferrari.

Mustang har numera helt digital instrumentering framför ratten.

De allra flesta kommer troligtvis att köpa sin Mustang med V8-motor. Det är klokt. Då blir Mustang allra mest ”Mustang” och framkallar precis de känslor man förväntar sig. Men det är paradoxalt nog inte det bästa utförandet. Med lilla motorn och manuell växellåda byter Mustang skepnad och blir en mycket bättre bil. Styrningen får bättre precision, balansen blir bättre och bilen blir lättare­ i steget. Rena rama moderna sportbilen. Men som sagt, köp hellre Mustang med V8. Då blir den sämre, men desto härligare!

Ford Mustang GT Fastback

Pris
486 500 kronor, säljs nu, leverans april 2018.


Motor
Bensin. Längsmonterad 8-cyl V-motor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Kompression 12,0:1. Borrning/slag 93,0/92,7 mm, cylindervolym 5 038 cm3. Max effekt 450 hk (331 kW) vid 7 000 r/­min, max vridmoment 529 Nm vid 4 600 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, bakhjulsdrift. 6-växlad manuell låda, alt. 10-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med 2 undre tvärlänkar. Bak multilänkaxel undre H-länk och 2 tvärställda länkarmar per sida.


Styrning
Elservo. Vändcirkel 12,2 meter.


Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 9 tum fram, 9,5 tum bak, däck fram 255/40 R19, bak 275/40 R19.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 272, längd 479, bredd 192, höjd 138, spårvidd f/b 164/164. Markfrigång 14. Tjänstevikt 1 756, maxlast 394, max släpvagnsvikt 0. Tank 61 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 408 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 4,3 s, toppfart 249 km/h.


Bränsleförbrukning
Stad 1,90 l/mil, landsväg 0,82 l/mil, blandad körning 1,21 l/mil. CO2 270 g/km.


Garantier
Nybil 5 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 2 år, assistans 3 år.


Skatt
3 396 kronor per år.


Ny skatt efter 1 juli
17 960 kronor per år.

Rivaler

Audi RS5 Cooupé 2018
Audi RS5 Coupé
Exakt lika mycket effekt som Mustang V8, men ändå av en helt annan karaktär. V6, fyrhjulsdrift och automatlåda borgar för extrem effektivitet. Nästan dubbelt så dyr…
Pris: 821 600 kronor.

Chevrolet Corvette Stingray Coupé

Foto: Patrik Lindgren

Chevrolet Corvette Stingray
Ärkefienden från Detroit är en mer renodlad sportbil. Lite starkare, ganska mycket snabbare och väldigt mycket dyrare än Mustang.
Pris: 787 800 kronor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer