Slipp plottrig display och feltryckningar, Ford S-Max har begåvats med ett nytt infotainmentsystem. Det heter Sync 3 och ger hela bilen ett lyft.

Det här är nytt!

Infotainment
Det nya infotainmentsystemet heter Sync 3 och är en vidareutveckling på det tidigare, Sync 2. Det är fortfarande en pekskärm och det märks att det är en vidareutveckling på det gamla. Snyggare och lättare att använda!

Det är svårt att hitta bilar som går tyst på svenska vägar. Det är ingen slump att många bilmärken lägger sina provkörningar i vackra länder som Spanien och Portugal. Det är inte bara fint och bra väder – vägarna är dessutom supersläta och knäpptysta. Till och med Volvo lade provkörningen av V90 i Malaga i södra Spanien i stället för att förföra pressfolket med den fina svenska naturen. En provkörning på svenska vägar, med svensk grovasfalt, är ett betydligt tuffare prov.

Vem trodde att bjässen Ford S-Max skulle imponera genom att vara tyst när vi kör den här i Stockholm?

Foto: Patrik Lindgren

Vem trodde att bjässen Ford S-Max skulle imponera genom att vara tyst när vi kör den här i Stockholm?

Vem trodde då att bjässen Ford S-Max skulle imponera genom att vara tyst när vi kör den här i Stockholm? Varken väg-, motor- eller vindljud är påtagligt i motorvägsfart. Tacka framrutan, som har lutning likt supersportbilen Lamborghini Huracán, för det låga vindljudet. Luften glider runt Ford S-Max som vatten runt en gås. Men kraftigt lutad framruta är inte bara guld och gröna skogar. Till skillnad från Huracán är vindrutan i S-Max dubbelt så hög vilket är en stor nackdel för sportbilskänslan.

Kombinationen av att en vindruta är enorm och så pass lutad resulterar i en viss busskänsla. Fram sitter dubbla a-stolpar som stjälper sikten snett framåt men de är bättre utformade i S-Max än hos vissa andra av Fords modeller, framför allt bättre än i Fords största SUV, Edge, som vi testade i nummer 7/2017. Att det är så pass lite vägljud är förvånande då S-Max är en rejäl pjäs med rum för en hel del resonans. När jag åker ensam känns det skönt att lätt göra sig hörd av bilen, ja mycket går faktiskt att styra med hjälp av röst­styrning.

Bakändan är tämligen anonym, silvrig lack och mörktonade rutor förstärker det intrycket.

Foto: Patrik Lindgren

Bakändan är tämligen anonym, silvrig lack och mörktonade rutor förstärker det intrycket.

Ford S-Max är ganska pratglad och frågar mer än gärna om vart jag vill åka eller förklarar hur jag ska koppla upp mobilen med Bluetooth. Röststyrningen funkar bra och det blir sällan fel, det går till och med bra att säga hela adresser i ett svep. Tacka till viss del den tysta kupén för det, men hur blir det med full bil? Det är ingen hemlighet att S-Max främst köps av familjer med barn i plural och att bilen går att göra sjusitsig. Hur bra funkar röststyrningen när alla säten är fyllda och barnskrik och allmänt gapande ska filtreras bort när föraren pratar med bilen?

Infotainmentsystemet är helt nytt och kallas Sync 3 och är en vidareutveckling av det gamla, Sync 2. Det gamla systemet kom i flera olika former i många olika testbilar men det fick sällan något positivt omdöme. Kommentarerna handlade ofta om att det var krångligt och plottrigt, jag håller med helt och hållet.

Tycker du det ser rörigt ut? Det är det också, men nya bildskärmen gör det enklare.

Foto: Patrik Lindgren

Tycker du det ser rörigt ut? Det är det också, men nya bildskärmen gör det enklare.

Det nya Sync 3 är absolut inget revolutionerande utan är fortfarande en pekskärm i relativt litet format. Det är däremot avsevärt mycket bättre än det gamla. Hemskärmen är mycket mera städad och man har inte fyra menyer uppe samtidigt som den gamla hade. Två går däremot utmärkt då man kan kolla på navigation samtidigt som man kan pilla med radion.

Skärmens position är däremot inte helt genomtänkt i S-Max. Den sitter insjunken och långt bort vilket gör det svårt att nå hela skärmen, jag måste luta mig framåt och sträcka mig för att få upp listan med radiokanaler. Jag är förvisso kort med mina 167 cm. Men jag är inte ensam om min åsikt, flera andra redaktionsmedlemmar anmärker på samma problem.

Här ryms det mesta, 2020 liter med fällda säten gör att du kan lasta nästan vad som helst.

Foto: Patrik Lindgren

För den som har råd är kanske Ford S-Max den bästa bilen i klassen. Priset på den ­provkörda bilen med en 180 hästkrafter stark diesel, automat och fyrhjulsdrift ligger på 367 800 kr. S-Max är trygg och bekväm på vägen men någon sportig nerv har den inte riktigt. Det enda som är sportigt på S-Max är lik­heten med Lamborghini, nämligen framrutans ­lutning.

Ford S-Max 2,0 TDCi 180 hk AWD

Pris
367 800 kronor, säljs nu.


Motor
Diesel. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 16,0:1. Borrning/slag 85,0/88,0 mm, cylindervolym 1 997 cm3. Max effekt 180 hk (132 kW) vid 3 750 r/­min, max vridmoment 400 Nm vid X 2 000-3 250 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 6-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel med undre H-länk och 2 tvärställda länkarmar per sida.


Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,6 meter.


Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7,5 tum, däck 235/55 R17.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 285, längd 480, bredd 192, höjd 166, spårvidd f/b 161/161. Markfrigång 13. Tjänstevikt 2 075, maxlast 540, max släpvagnsvikt 2 000. Tank 70 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 285-965-2 020 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 10,5 s, toppfart 206 km/h.


Bränsleförbrukning
Stad 0,64 l/mil, landsväg 0,54 l/mil, blandad körning 0,58 l/mil. CO2 149 g/km.


Garantier
Nybil 5 år/15 000 mil, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 2 år, förnyas vid varje intervallservice utförd av auktoriserad märkesverkstad.


Skatt
3 084 kronor per år.

Rivaler

Renault Espace
Renault Espace dCi 160 EDC
Frankrikes största MPV mäter 486 cm på längden och stavas Espace. Dyrare än S-Max, men svagare och utan fyrhjulsdrift.
Pris: 379 900 kronor.


Volkswagen Touran 2016

Foto: Mikael Stjerna

VW Touran TDI 190 DSG GT
Touran vann i test mot S-Max senast, då med 150 hästars motorer. Med starkare motor sticker priset iväg och kostar som en Passat.
Pris: 332 200 kronor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer