Kinesiska Geely provocerar bilmarknaden med olika uppköp och storsatsningar. Senast ut i raden av nyetableringar är det egna elbilsmärket Geometry, modellen ”A” sägs redan vara beställd i 27 000 exemplar, bland annat från Norge! Vi har redan provkört en förseriebil av Geometry A på hemmaplan i Kina.

Det här är nytt!

Geometry
Geely Autos senaste varumärke som inriktar sig enbart på elbilar, med export till hela världen.

PMA
Namnet på den kommande elbilsplattformen som kommer delas mellan bland annat Geely och Lynk & Co, kanske även Volvo.

500
Antal kilometer som Long Range-versionen av Geometry A uppges ha i räckvidd. Normalversionen har räckvidd på 410 km (NEDC).

Kinesiska Geely fortsätter sin frammarsch inom bilindustrin, minst sagt. Styrelseordförande för Geely Auto Group, An Conghui (kort och gott kallad ”Mr. An”), har uttalat sig om framtiden och inom snar framtid ska man tillhöra topp-tio i världen. Tidigare tittade man på hur Hyundai-Kia byggde sina produkter och företagsstrategi. Men ”Nu är det Volkswagen som är målbilden”, enligt Mr An. Med detta i bakhuvudet är det lättare att förstå när Geely Auto väljer att introducera ännu ett varumärke, ”Geometry”, som enbart ska sälja elbilar. Att självaste Tesla är en av huvudmotståndarna till Geometry är inget man sticker under stol med.

Första modellen ut är Geometry A som är en klassisk fyrdörrars sedan i mellanklassen med två olika räckviddsalternativ. Som en av världens första utomstående tillåts jag provköra en förserie-version av bilen som debuterade så sent på Shanghaisalongen i april. På hemlig ort i Hangzou Bay-området utanför Shanghai har jag en provsträcka som mest består av två långa raksträckor (där det går att pressa upp Geometry A i som mest 130 km/h) plus en mindre körövningsbana för att känna på väghållningen.

_DSC3402

4,74 meter lång passar Geometry in i Kina, där kunderna fortsatt gillar stora sedaner.

Designmässigt ska Geometry vara ”avskalad och livfull”, flera ur designteamet är handplockade av Geely Auto Groups designboss Peter Horbury och har många år bakom sig hos Volvo Cars. Britten Justin Scully var med och designade förra Volvo S60, nu är han senior designer hos Geely och är en av personerna bakom nya Geometry.
– Vi vill åstadkomma en attraktiv form samt interiör samtidigt som viktiga värden som hållbarhet och att vara aktsam om jordens resurser har varit ledande, förklarar Scully. Exteriören hos Geometry A är tämligen lättsmält med snipigt låg front, många släta ytor och den klassiska sedan-siluetten. Bakom linjerna står indienfödde Ajay Jain. Interiören däremot har närmast avskalat skandinavisk look med långa svepande ytor, givetvis med en plattskärm som huvudinstrument och udda nog textilklädsel i high-tech-material.

Geometry-A-04

Förarmiljön hos Geometry A är avskalad, nästan minimalistisk. Toppfarten är begränsad till 150 km/h.

Kupén känns betydligt mer modern än karossen, vars luftmotståndsvärde 0,24 är i paritet med de bästa av slimmade elbilar. Elmotor på 180 hästkrafter och 250 newtonmeter driver framhjulen, fartprestandan är jämfört med Tesla Model 3 moderat, acceleration 0-100 km/h tar 8,8 sekunder och toppfarten lågt begränsad till 150 km/h. Allt för att spara energi, kraften kommer ur batteripack på 51,9 kWh alternativt 61,9 kWh. Räckvidden anges till 41 respektive 50 mil. Snabbladdning från 30 upp till 80 procent ska ta mindre än 30 minuter.

_DSC3681

I vissa stycken är Geometry högst konservativ. Vanliga sidobackspegar – inga kameror – som liknar Volvo!

På den korta testslingan hinner jag märka att accelerationskrafterna är tillräckliga och att utrymmena är väl tilltagna, bilen är nästan lika stor som en Volkswagen Passat. Styrkänslan är över förväntan men mest slås man av komforten och ljudkomforten. Särskilt i relation till den förhållandevis låga prislappen. Billigaste Geometry A kostar cirka 315 000 kronor, räckvidds-”värstingen” cirka +30 000 kronor. Modellen finns i tre utrustningsalternativ – A2, A3 och An.

_DSC3656

Lättkörd trots högt teknikinnehåll. Geometry kommer med tio nya modeller inom de närmaste åren.

En hel del säkerhetstänk, där Geely tagit intern hjälp av Volvo Cars, ingår i basmodellen A2 men exempelvis högre grad av självkörning finns att välja till de lyxigare modellerna. Redan har 27 000 stycken Geometry A förhandsbeställts – varav 18 000 är beställda från länder utanför Kina, bland annat Norge, Frankrike och Singapore. När Geometry A kommer till Sverige är än så länge oklart, men Geely räknar med att ha en full palett med ett 10-tal olika modeller år 2025. Då ska det finnas olika suvar, småbilar och bland annat en sportbil under det nya varumärket.

_DSC3655

Hans Hedberg tar en selfie för att visa den höga muren vid sidan av den hemliga testanläggning där han fick köra Geometry A.

Geometry A2

Pris
Cirka 315 000 kronor, säljstart 2019, första kundleverans i Kina andra halvåret 2019.


Motor
El, asynkronmotor. Max systemeffekt 180 hk (120 kW), max vridmoment 250 Nm. Batterityp litium-jon, 51,9 kWh.


Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. Automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak torsionsaxel.


Styrning
Elmotordriven servo.


Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 6,5 tum. Däck 195/50 R18.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 270, längd 474, bredd 180, höjd 150, spårvidd f/b 160/160. Tjänstevikt ca 1 700.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 8,8 s, toppfart 150 km/h (begr.).


Bränsleförbrukning (NEDC)
Elförbrukning blandad körning ca 1,3 kWh/mil. Räckvidd blandad körning: 41 mil.


Garantier
Säljs ej i Sverige.


Skatt
360 kronor per år.

Rivaler

426214092_The_new_Nissan_LEAF_the_world_s_best_selling_zero_emis

Nissan Leaf Acenta
Billigaste Nissan Leaf har mindre batteri (40 kWh) och kortare räckvidd (27 mil, WLTP) men finns också att köpa nu, i Sverige. Fördelen med halvkombistuket ökar användarflexibiliteten.
Pris: 397 000 kronor.

Model-3-Performance-Midnight-Silver-Tarmac-Motion-e1533132966324

Tesla Model 3 Standard Range
Med räckvidd på 46 mil (enligt NEDC) är svagaste Model 3 fortsatt en roligare och snabbare bil att köra än Geometry A, med hög toppfart och snabb acceleration. Mindre baksäte och betydligt högre pris.
Pris: 531 700 kronor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer