lyxvagnen Opirus med i Kias officiella prislista, bilen tas bara hem på beställning. Vi lägger vantarna på det koreanska flaggskeppet som inför 2008 genomgått en ordentlig ansiktslyft.

Första intrycket #150

I snitt tio sålda Opirus per år säger väl allt. Kias allra lyxigaste har lite att göra med populära vardagsvagnar som Picanto och Cee’d, i stället ståtar Opirus med lyxbilskänsla av den gamla asiatiska sorten. En bil för Kia-freaks.

Hemligare än det mesta finns inte lyxvagnen Opirus med i Kias officiella prislista, bilen tas bara hem på beställning. Vi lägger vantarna på det koreanska flaggskeppet som inför 2008 genomgått en ordentlig ansiktslyft.  

Anti-känslan är total bakom ratten på Kia Opirus. Ingenting säger att det lurar 266 hästkrafter och 3,8 liter stor V6-motor under det lätt böljande motorhuvslocket, inte heller att utsidans karosslinjer liknar någonting annat. Däremot är mångfalden knappar till diverse elstyrda högst påtagligt. Allt ifrån elstolar, elektrisk justerbar ratt, ställbart chassi – det mesta i lull-lull-väg finns hos fejslyfta Opirus.
Modellen premiärvisades för fem år sedan men har inför året genomgått flera stora förändringar. Fronten som mest liknar Mercedes E-klass eller Jaguar S-type har stramats upp med ny grill, stötfångare och lysdioderblinkers. Fortfarande saknas huvemblem vilket gör att utseendet varierar beroende på betraktarens bilkunskaper. När någon förbipasserande gångtrafikant nämnde Bentley Continental stängde vi dörren och drog, någonstans får man ändå dra gränsen.

Aktern är likaledes en salig mix, denna gång är det Lexus och amerikanska Lincoln som står som förebild. Resultatet är inte helt oävet, bakdelen ser både pampig och ståtlig ut. Sidoprofilen har lämnats orörd, Opirus sträcker ut sig över fem meter, vilket innebär långa överhäng fram och bak.
Kvalitetsintrycket är på gammaldags asiatisk nivå. Inredningsplasten känns ihålig och är på sina ställen extremt repkänslig. Att karossen bara har grundlack på synliga ställen under huven och i bagageutrymmet känns snålt. Ändå upplevs allt sitta väl samman och vi tvivlar inte på att de få Opirus-ägarna i Sverige får en problemfri framtid.

Styrningen har kalibrerats om inför året, den amerikanska vevigheten finns kvar men närvaron i styrleder är styvare och direktare. Däremot är bilen väl USA-inspirerad i böjarna, den mjuka fjäd­ringen gör sitt till. Stötdämparna går att ställa i sportläge vilket ordnar till uppträdandet, men som samtidigt gör att Opirus tar sig an broskarvar och brunnslock på ett väl hårt vis.  
Tekniskt delar Kia Opirus mekanik med Hyundai, men det märks att flaggskeppet inte fått det allra senaste från moderbolaget. Den nya 3,8-litersmotorn är dock hämtad från nya Hyundai Genesis och är len till i sin karaktär. Vridmomentet på 353 Newtonmeter sitter fint när det ska acceleras, i motorvägsfart stannar varvtalet under 2 000 r/min och av maskinen hörs knappt något alls. Acceleration 0–100 km/h går på raska 7,5 sekunder, fullgasaccelerationer gillas inte av automatlådan som då växlar väl hårt. Vid cruising i stan och landsvägen skickas dock växlarna på plats mjukt som det anstår en lyxdroska. Toppfarten 230 km/h känns mest akademisk, så fort vill man inte köra sin svajiga Opirus, inte ens i Sport-läge.

Den unika provbilen var rustad med friktionssulor vilka var mer än ljudliga, för att vara en riktig modern lyxkärra saknas en hel del isoleringsmassa i Opirus. Man får förmoda att vägnätet hemma i Sydkorea – där bilen ändå säljer hyggligt bra -–  är släta och fria från potthål och tjälskador.
Sedan starten 2004 har Kia Sverige sålt ett dryga 60-tal Opirus och förhoppningarna på nya och förbättrade versionen är lågt ställda, men din Kia-handlare lär stå redo att ta emot hugade kunder.

Kia Opirus

Pris
349 900 kronor.

Motor
Bensin. 6-cyl tvärmonterad V-motor, 2 överliggande kamaxlar per cylinderrad, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,4:1. Borrning/slag 96,0/87,1 mm, cylindervolym 3 778 cm3. Max effekt 266 hk (196 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 353 Nm vid 4 500 r/min.

Kraftöverföring
Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad automat.

Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram dubbla tvärlänkar, bak multilänkaxel. Antisladdsystem.

Styrning
Kuggstång, hydraulisk servo. Vändcirkel 12,5 meter.

Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak. Låsningsfritt system.

Hjul
Fälg 6,5 tum, däck 235/55 R17.

Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 280, längd 500, bredd 185, höjd 149, spårvidd f/b 159/159. Tjänstevikt ca 1 850, maxlast ca 415. Taklast 100. Släpvikt 2 100. Tank 70 liter.

Fartresurser*

Toppfart 230 km/h. Acceleration 0–100 km/h 7,5 s.

Bränsleförbrukning/miljö*
Stad 1,63, landsväg 0,78, blandad körning 1,09 l/mil. CO2 258 g/km.

* Enligt tillverkaren.

Visa kommentarer