Likt många av sina konkurrenter kommer nu Insignia med galonkläder och skyddsplåtar. Men ta inte i för häftigt, då är det fara värt att du blir kvar i skogen.

Det här är nytt!

Högre
Med 25 mm högre markfrigång än Insignia Sports Tourer förstår man att Opel mer vill åt imagen än Land Rover-folket.
Mer bagage
Jämfört med förra generationen lastar den nya 130 liter mer bagage.
Matrix
Med senaste generationen Matrix kan du få en ljuskägla på upp till 400 meter.

Vi kan väl allihopa vara rörande överens om att andra generationen av Opel Insignia är betydligt mycket bättre än den första, som var en koloss på lerfötter med ett bogvisir som baklucka. Tack vare en ny plattform (E2XX) är Insignia upp till 15 procent lättare än tidigare om man ska lyssna på Opel. Tidigare mätningar pekar på att Insignia i nytt utförande är lika tung som tidigare, men ser och känns smärtare ut. Det märks dock inte så mycket på bränsleförbrukningen. Den provkörda 2,0 Turbo vill ha närmare litern per mil.

Det som skiljer bilen från en vanlig kombi är 25 mm högre markfrigång och detaljer i svart plast.

Men trots att Insignia är bättre – och billig med tanke på utrustningsnivån – så säljer den inte speciellt bra i Sverige. Folk väljer hellre Skoda och Kia. Varför? Ja, den som har svaret på det kan kandidera till vd-posten på Opel Sverige. För inte kan det väl vara så att det gamla rostryktet fortfarande förföljer Opel. Eller kan det?

Nya Opel Insignia har fått ett gott mottagande och stod bland annat som segrare (då som Grand Sport) i vårt test i nummer 18/2017. Den tog då skalpen av såväl Skoda Superb som Mazda 6 och Ford Mondeo. Nu kommer den som Country Tourer men vi pratar i stort sett om en helt vanlig Insignia. Det som skiljer den från en vanlig kombi (Sport Tourer) är 25 mm högre markfrigång, plast längs skärmarna, sparklådorna och stötfångarna bak och fram. Dessutom två skyddsplåtar i silvrig aluminium.

3 frågor

Bernd Gribenow Opel

Bernd Gribenow – Manager Vehicle Performance.

Är detta en tysk Opel eller en fransk Opel?
– En tysk! Den är framtagen av Opel och byggs i Kaiserslautern, Tyskland.
Vem ska köpa Country Tourer?
– Vi tror på en yngre målgrupp. Ja, i alla fall strax under 50 år.
Varför det?
– Vi tror att de som köper Country Tourer vill köra mer och det passar bilen. Samt att den är som klippt och skuren för ett lifestyle-liv!

Det är det hela, och det gör inte Country Tourer till en bättre eller sämre Insignia än någon annan Insignia. Möjligen kan fjädringen upplevas som lite mjukare men det krävs ett jämförande test för att avgöra. Vad vi definitivt kan avgöra är att Insignia Country Tourer, i alla fall på fina schweiziska vägar, är extremt tyst. Det enda som uppfattas är ett svagt vindbrus men det kommer ju per automatik när inget annat låter.

Detta exemplar var försedd med aktiv ljudreducering vilket skapar neutrala ljudvågor som den skickar ut genom högtalarna. Detta finns dock bara till 260 hästars fyran med 8-växlad automat och fyrhjulsdrift. Du kan även till denna motor få ett aktivt motorljud genom BOSE-högtalarna men jag kan inte bestämma mig för om det låter sportigt eller ansträngt även om det lutar åt det senare.

Opel Insignia Country Tourer är, i alla fall på fina schweiziska vägar, extremt tyst. Det enda som uppfattas är ett svagt vindbrus.

Till standardutrustningen i Country Tourer hör även IntelliLux LED Matrix strålkastare som sköter sig själva. Räckvidden är 400 meter i gynnsamma förhållanden. Tyvärr reagerar det för långsamt och när Opel lite så där i lönndom skickar ut en mörkklädd man på promenad längs vägkanten så slår inte Matrix till förrän vi passerat honom…

Inga framhjulsdrivna Country Tourer kommer att säljas i Sverige. Instegsmodellen blir 2,0 CDTI på 170 hk men med manuell låda. 307 900 pikadoler.

Förutom denna bensinmotor säljs Country Tourer även med 2,0 CDTI, 170 hk, för 307 900 kronor, då med sexväxlad manuell låda. 2,0 CDTI med 210 hk och 8-växlad automat kostar exakt lika mycket som bensinalternativet: 329 900 kronor. Country Tourer finns bara som Business vilket innebär hög utrustningsnivå. Och det är det, dessutom till ett bra pris, vilket är bilens starkaste kort.

Opel Insignia Country Tourer 2,0 Turbo

Pris
329 900 kronor, säljs nu.


Motor
Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. Kompression 9,5:1. Borrning/slag 86,0/96,0 mm, cylindervolym 1 998 cm3. Max effekt 260 hk (191 kW) vid 5 300 r/­min, max vridmoment 400 Nm mellan 2 500-4 000 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.


Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,7 meter.


Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum, däck 235/50 WR18.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 283, längd 500, bredd 187, höjd 153, spårvidd f/b 161/161. Markfrigång 14,6. Tjänstevikt 1 807, maxlast 573, max släpvagnsvikt 2 200. Tank 62 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 560-1 665 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 7,5 s, toppfart 242 km/h.


Bränsleförbrukning
Stad 1,16 l/mil, landsväg 0,73 l/mil, blandad körning 0,89 l/mil. CO2 203 g/km.


Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år.


Skatt
2 384 kronor per år.

Rivaler

Volkswagen Passat Alltrack
Volkswagen Passat Alltrack 2,0 TSI 220 4Motion Automat
Flerfaldig testvinnare men likt Insignia inget för grov terräng. Klarar snö och is men inte mer, men gör det bra.
Pris: 336 000 kronor.

 

Volvo V90 Cross Country
Volvo V90 Cross Country AWD T5 Automat
Krasst sett en bättre bil än Opel och VW och vi gillar den högt och lågt men i den här konkurrensen blir den allt för dyr.
Pris: 424 900 kronor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer