Range Rover Evoque är företagets kassako nummer ett och för att inte skrämma bort köparna gör de en minimal facelift. Men dieselmotorn är ny och deras egen.

Det här är nytt!

Ny dieselmotor. Jaguar Land Rover har konstruerat en egen dieselmotor som finns i två effektutföranden, 150 respektive 180 hk.
Förlängd serviceintervall. Nu 3 360 mil mellan serviceintervallerna. Och de tre första är gratis.
Ny front. Stötfångaren har fått större luftintag, grillen har ny design.

Range Rover Evouqe är en stormande succé för företaget. Sedan introduktionen 2011 har det sålts närmare 450 000 exemplar. Var tredje bil som säljs inom den indiskägda koncernen är en Evoque och på fabriken i Halewood utanför Liverpool jobbar 4 500 anställda 24 timmar per dygn.
Nu kommer bilen med sitt andra facelift, det första kom 2013, och på sätt och vis kan jag förstå att Range Rover går väldigt försiktigt fram med modellen för att inte avskräcka de kunder som vill byta upp sig några årsmodeller.
2013 kom en nioväxlad automatlåda och nu är det dags för en helt ny dieselmotor, tillverkad av Jaguar Land Rover själva. De räknar med att de behöver så många motorer själva att det är lönsamt att investera i en ny fabrik i stället för att köpa motorer annorstädes.

Range Rover Evoque TD4 AWD

Den nya Ingenium-motorn är mer raffinerad och modern. På spansk motorväg pekar varvräknarnålen på runt 2 000 r/min och då går det ändå 130 km/h. Evoque är med andra ord ännu tystare än ”förra” generationen och det enda som gör att fågelkvittret inte hörs in i kupén är vindbruset från ytterbackspeglarna som uppstår runt 100 km/h och förstås ökar med farten.

Range Rover Evoque TD4 AWD

Nu har vi än så länge bara fabriksuppgifterna att gå på men enligt dessa är Ingenium-motorn med två liters cylindervolym och 180 hästkrafter drygt decilitern snålare per mil än den gamla. Motoralternativen känns dock ungefär lika snabba, både i sprint och toppfart. Den nioväxlade automatlådan tar lite tid att vänja sig vid men när man väl gjort det är den guld.

Range Rover Evoque TD4 AWD

Det finns även en 150 hästar stark Ingenium och med den hamnar du enligt Range Rover på 0,42 liter per mil. Det är den snålaste modellen från företaget någonsin, men då får du bara framhjulsdrift och 6-växlad manuell låda.
Utöver den nya dieselmotorn har det alltså hänt väldigt lite med Evoque. Främre stötfångaren är ny och har fått större lufthål att andas igenom. Grilldesignen är ny men skiljer sig mellan de olika utrustningsnivåerna. Den bakre takspoilern har fått ett integrerat bromsljus, högt placerat.

På utseendefronten, så gott som, intet nytt.

På utseendefronten, så gott som, intet nytt.

På insidan är det ännu lite bättre materialval än tidigare men den nya åtta tum stora bildskärmen är oduglig i solljus, framförallt om du har en taklucka i glas.
Evoque har alla fördelar kvar från när den vann ett test i nummer 22/2014 och konkurrensen var inte dålig: Porsche Macan S Diesel och BMW X4 xDrive30d.
Skön att köra, komfortabel, snygg att se på och förhållandevis snål, ja nu ännu snålare.
Den har också kvar de nackdelar den hade, det vill säga ett trångt baksäte och ett snålt tilltaget bagageutrymme.
Fyra vuxna kan ge sig i väg på långresa i Evoque men får kompromissa med antalet ­väskor och kanske får finna sig i att gnugga lite tvätt i hotellrummets handfat.

Range Rover Evoque TD4 AWD

Pris
Från 418 900 kronor, säljs nu.


Motor
Diesel. Tvärställd 4-cyl rad med 2 överliggande kamaxlar/. Kamkedja. 4 ventiler per cylinder. Turbo. 1 999 cm3. Max effekt 180 hk (132 kW) vid 1 750 r/min, max vridmoment 430 Nm vid 1 750 r/min.


Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 6-växlad manuell låda, alt. 9-växlad automatlåda.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7 tum, däck 225/65 R 17.


Mått/vikt (cm/kg)
Längd 437, bredd 190, höjd 162. Tjänstevikt ca 1 840, maxlast ca 510, Tank 54 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 575-1 445 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 9,0 (auto) 10,0 (man) s, toppfart 195/200 km/h.


Bränsleförbrukning
Stad i.u, landsväg i.u, blandad körning 0,51 (auto) 0,48 (man). CO2 134/129 g/km.


Skatt
2 302 (auto) 2 041 (man) kronor per år.

Rival

Porsche Macan
Porsche Macan S Diesel
Behövs för att matcha Evoques stil och klass. Dyrare men inte nödvändigtvis bättre för det. Uselt uppförande i älgtestet.

Pris: från 610 000 kronor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer