Nya Renault Scenic får större hjul än någon annan modell i segmentet – 20 tum är standard. Med ny teknik och fräck design hoppas Renault locka tillbaka kunderna till familjebussfållan.

Det här är nytt!

Stora hjul.
Som första modell i segmentet får Scenic 20 tum stora hjul. Därmed också upp till 18 centimeters markfrigång.
Större.
Den är 4,63 meter lång – sex centimeter längre och två centimeter bredare jämfört med föregångaren.
Säkrare.
Alla moderna körassistenssystem finns att få. Många är standard, till exempel autobromsen som fungerar mellan 7-160 km/h.

Att vi till slut fick en uppföljare till Scenic var inte självklart. Försäljningskurvorna i lilla mellanklassen, det så kallade C-segmentet, talar sitt tydliga språk. Det som ökar är crossover-modellerna medan intresset för de praktiska, familjeorienterade MPV-modellerna – som Scenic – är allt annat än glödhett. Men för Renault är MPV-designen mer betydelsefull är för andra tillverkare. Renault Espace var tillsammans med Chrysler Voyager världens första familjebuss. Med Twingo och Scenic tog man högbyggda former till nya bilklasser.

Att överge konceptet skulle vara genant för fransmännen. I stället har man gett nya Scenic en egen twist, med inte så lite suv-krydda i designen. Karossen är helt ny och det jag först lägger märke till är de stora hjulen. Standard på alla versioner är 20 tums hjul med ganska smala däck i formatet 195/55. Markfrigången är 18 centimeter, 4-5 centimeter mer än normalt på en familjebil i klassen. Men invändigt är det tveklöst en MPV. Bakom ratten infinner sig nästan en känsla av spårvagn med stora främre sidorutor skilda från vindrutan med trådsmala takstolpar. Utrymmena är stora.

Renault-skärmen ger dig en miljard inställningsmöjligheter. Minst!

Foto: Mikael Stjerna

Renault-skärmen ger dig en miljard inställningsmöjligheter. Minst!

Basmodellen är femsitsig, men hit upp till Sverige kommer bara den sjusitsiga Grand Scenic att importeras. Precis som övriga nya Renault-modeller kan bilen ”skräddarsys”. Displayer, köregenskaper och rader av komfortfunktioner ställs in precis som du vill ha det. Personligen tycker jag det har gått överstyr. En människa med sådana här kontrollbehov borde inte köpa en Renault, han borde uppsöka läkare. De tre sätena i mittraden är individuellt fäll- och skjutbara. Tur är det, för benutrymmet är minimalt i tredje raden. Dels krävs fickknivsfällning av benen, dels är det på håret att fötterna får plats. Om man inte påpassligt i förväg har amputerat benen måste mittradens passagerare övertygas om att skjuta fram sina stolar. Det är alltså inte en bil för längre transporter av sju personer, men alldeles säkert en efterlängtad räddare i nöden för korta transporter av volleybollag och dylikt.

3 frågor

Anthony Lo – designansvarig Renault

Hur kom det sig att ni satsade på 20 tums-hjul?
– MPV-segmentet har länge tappat i volym till suvar och crossovers, och vi var tvungna att hitta på något nytt. Stora hjul ger så mycket för bilens uttryck. Till slut hade vi en lösning som fungerade, med bra komfort och ekonomi.
I Frankrike ser man Renault Scenic och Citroën Picasso överallt. Varför är fransmännen så tokiga i MPV-design?
– Jag vet inte. Fransmännen vill gärna göra något med familjen när de är lediga, packa in sina saker och köra på utflykter, men det gör man ju också i andra länder.
Har de sjunkande försäljningstalen i MPV-segmentet fått er att överväga att skrota Scenic-serien?
– Jag blev glad över att man tog beslutet att fortsätta med Scenic. Jag ser Scenic som en av Renaults ikoniska modeller, precis som Espace. Man var först i världen med att göra en MPV-modell i C-segmentet och Scenic gör mycket för märkets identitet.

Bagageutrymmet är praktiskt utformat. Med fem personer i bilen ryms 533 lådliter, ungefär lika mycket som i nya Volvo V90. Mittradens sittdynor sjunker nedåt vid fällning vilket gör att lastgolvet blir helt plant. Fällningen sker enkelt med enhandsgrepp, samma konstruktion som i Espace. Jag provkör toppversionen med 1,6 liters diesel på 160 hästkrafter som i Sverige säljs tillsammans med en dubbelkopplingslåda. Effekten räcker till och blir över. Dessutom går den tyst. Men man undrar ju hur det är för verkstäderna att jobba med motorn, det är mer än trångt under huven. Även en 110 hästkrafter stark budgetdiesel finns att tillgå, liksom en bensinmotor på 130 hästkrafter med manuell låda. Den sistnämnda är inte dum, och med tanke på merpriset för den lilla dieseln – 30 000 kronor – är den prisvärd. Förbrukningen för dieselmotorn på 160 hästkrafter är 0,47 liter per mil med automatlåda. Dieselmotorn på 110 hästkrafter är skriven för 0,4 liter per mil och bensinmotorn drar 0,61 liter per mil.

Komforten är överraskande god. Renault har arbetat fyra år med att få fjädrings- och ljudkomfort att gå hand-i-hand med 20 tumshjul. Vilket ju inte alls är självklart. Goodyear har varit däckpartner. Gissningsvis har de haft glädje av erfarenheterna från BMW i3, som också har gått in för höga (19 tum) och smala hjul. För att inte bilen skulle bli stötig fick däcken relativt höga sidor, 107 millimeter, och för att få ner bränslekonsumtionen nöjde man sig med 195 millimeter i bredd.

Bromsegenskaperna uppges vara förbättrade eftersom fälgstorleken på 20 tum ger stor rullomkrets och därmed en längre kontaktyta än normalt. Nackdelen är förstås att utbudet av däck i den här storleken är begränsat. Renault påstår att deras däck inte är dyrare än motsvarande för 17 tums-fälgar och efter att ha kikat på utbudet på internet kan jag tro att de har rätt, i alla fall när vi talar om märkesdäck. Ett Continental vinterdäck kostar ca 1 500 kronor i Scenic-dimension. Dyrt, men ingen katastrof.

Renault Grand Scenic Mikael Stjerna

Renault Scenic är välutrustad redan i basversionen ”Zen”.

Ingen provkörning kan passera 2016 utan att nämna ordet ”körassistansfunktioner”. Kort sagt – nästan allt finns att få. Bland annat adaptiv farthållare som fungerar i farter mellan 50-160 km/h, automatiskt helljus, självparkering och dödavinkelvarning. En nyhet är autobromsen (standard) som detekterar människor och fungerar i farter mellan 7-160 km/h. Filhållaren, aktiv mellan 70-160 km/h, tar över styrningen om du håller på att köra i diket. Med fem stjärnor i Euro NCAP släcker Renault kundernas sista tvivel om säkerheten i Renault-bilar.

Hela härligheten finns att beställa sedan november och precis efter årsskiftet står de hos Renault-handlarna. Priserna är inte satta i dag, men generalagenten talar om ca 230 000 kronor för bensinmodellen på 130 hästkrafter, och 260 000 kronor för dieseln på 110 hästkrafter. Det är något mer än vad utgående modell kostar, men nya Scenic är också välutrustad redan i basversionen ”Zen”: Autobroms, sju säten, navigation, parkeringssensorer och lika stor hjul som på Kanye West’s Cadillac.

Renault Grand Scenic Energy dCi 160 EDC

Pris
Grand Scenic TCe 130 från ca 230 000 kronor. Grand Scenic dCi 160 EDC drygt 300 000 kronor. Säljstart vid årsskiftet.


Motor
Diesel. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 15,7:1. Borrning/slag 80,0/79,5 mm, cylindervolym 1 600 cm3. Max effekt 160 hk (118 kW) vid 4 000 r/­min, max vridmoment 320 Nm vid 1 750 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad dubbelkopplingslåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak torsionsaxel.


Styrning
Eldriven servo. Vändcirkel 11,4 meter.


Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd i.u, däck 195/55 R20.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 280, längd 463, bredd 187, höjd 165, spårvidd f/b 160/160. Markfrigång 18. Tjänstevikt 1 660, maxlast 718, max släpvagnsvikt 1 850. Tank 53 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 533 (med fem säten).


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 10,7 s, toppfart 200 km/h. Bränsleförbrukning (automat): Stad 0,53 l/mil, landsväg 0,44 l/mil, blandad körning 0,47 l/mil. CO2 122 g/km.


Garantier
Nybil 5 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år.


Skatt
1 677 kronor per år.

Rivaler

Citroën Grand C4 Picasso

Foto: Citroën

Citroën Grand C4 Picasso
Den riktigt klockrena konkurrenten är Citroën C4 Picasso, som erbjuder samma utrymmen och en avancerad design.
Pris: 296 900 kronor.

 BMW 2-serie Gran Tourer
BMW 218d Gran Tourer Automat
Gran Tourer är 4,56 lång och 1,61 meter hög och därmed marginellt mindre än Grand Scenic. Men den har precis som denne sju sittplatser.
Pris: 304 400 kronor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer