Att bilindustrin aldrig ligger på latsidan är Rolls-Royces allra senaste ett tydligt bevis på. Liksom hos vanliga ”dödliga” bilköpare är det högbyggd suv som är melodin i finklassen, men ändå inte. Cullinan är Rolls-Royce första fyrhjulsdrivna modell. Vi smakar anrättningen på Autobahn, bergsvägar och givetvis i skogen.

Det här är nytt!

Terrängduglig
Högst ett fåtal i Sverige kommer nyttja 4×4-kapaciteten upp till fjällets toppstuga. Gott så.
Architechture of Luxury
Rolls-Royces nya aluminimbaserade byggteknik. Bidrar till lättvikt trots omfånget.
Fällbart
För första gången kan du fälla baksätesryggen hos en Rolls-Royce. Därtill i proportionerna 40/20/40.

”Herre på täppan”. Jag får inte tvångstanken ur skallen när jag lotsar bjässestora Rolls-Royce Cullinan genom Münchens eftermiddagstrafikrusning. Visserligen är det trångt om utrymmet och bilen jag sitter i kostar i runda slängar fyra miljoner kronor. Minst. Ändå infinner sig lugnet i körningen, som hos alla Rolls-Royce finns ett inneboende lugn hos farkosten och att sitta en våning upp underlättar för överblick och kontrollkänsla.

Som alltid inför mötet med nya bilar bygger­ man upp förväntningar. Jag ska inte sticka under stol med att även jag sållade mig till allehanda uttryck inom motorjournalistskrået att ”en Rolls-Royce kan inte vara suv”. Man kör på i gamla invanda hjulspår liksom.­ Men högmodet hos Cullinan går hem, nästan­ så att man kan härröra till förra seklets början då firmans första bil – 40/50 ”Silver Ghost” – blev omtalad som världens bästa bil. Ser för mitt inre hur den tidens bjässe brakade fram mellan alla slott och herresäten på engelska landsbygden, trotsade lera och grus på hästskjutsvägar. Då stämmer Cullinan helt plötsligt mitt i prick.

Rolls-Royce Cullinan

Foto: Gudrun Muschalla

Accelerationen är sugande upp till 200 km/h, sedan går det lite tyngre, men motståndet är litet i alla farter.

När BMW köpte Rolls-Royce för drygt 20 år sedan var tyskarna konsekventa, byggde upp teknik och varumärke för att säkra titeln som ”världens bästa bil”. År 2003 kom nya Phantom – den sjunde i R-R-ordningen – resten är nutidshistoria. En ny Phantom VIII har för övrigt sett dagens ljus och med Cullinan öppnar man även upp dörren rejält för en bil även i vardagen. Redan Ghost och särskilt coupén Wraith samt cabrioleten Dawn har riktat in sig på att inte vara privatchaufförskörda. Med Cullinan kommer även barnfamiljer att kunna bruka sin Rolls-Royce.

För första gången i företagets historia öppnar bakluckan hela vägen upp till taket och baksätet är fällbart i smart 40/20/40-split. I vanlig ordning har den tvådelade bakluckan tillägnats säreget R-R-namn, ”The Clasp”. En finess som går att beställa till är ”Viewing Suite”, ett par uppfällbara läderklädda picknick-sitsar som ligger gömda i den nedre bakluckan. Kan ju vara käckt på någon bakluckeloppis.

Rolls-Royce Cullinan

Foto: Hans Hedberg

Hög taklinje bidrar till det egna utseendet. Det öppna panorama­taket ryms inuti innertaket.

Ingen biltillverkare verkar vilja hoppa över suvsegmentet. Sportbilsmärken som Ferrari och Aston Martin är i full gång med sina kommande modeller som svar på förra årets best Lamborghini Urus, till och med Lotus kommer inom några år med sin Volvo XC-inspirerade sportsuv. Allt började med Porsche Cayennes lansering 2002 för att möta Range Rover, Mercedes ML och BMW X5 – sedan har allt rullat på. I nuläget är det endast McLaren och Koenigsegg som proklamerat att de inte kommer med något högbygge.

Lämnar München-myllret bakom mig, kör ut på Autobahn A9 riktning norrut mot Dachau. Sniffar på toppfarten 250 km/h då och då, accelerationen är sugande upp till 200 km/h, sedan går det lite tyngre, men motståndet är litet i alla farter. Detta trots en frontarea av herrgårdsstorlek.

V12-motorn har den klassiska slagvolymen 6,75 liter och är utrustad med dubbelturboteknik. Liknande konfiguration – typbeteckningen för maskinen är N74B68 – har BMW 760 sedan länge. Åttaväxlad automatlåda ”8HP” levereras av tyska ZF. Finliret är samstämmigt men just turboöverladdningen ­stökar till det vid farter i mellanregistret. Orsaken är att turbo­snurrorna laddar på ordentligt redan från botten, maximalt vridmoment 850 newtonmeter levereras direkt vid låga 1 600 r/min.

Rolls-Royce Cullinan

Foto: Gudrun Muschalla

Ämnad för verkligheten. Rolls-Royce Cullinan är i stil och format anpassad för ett hyfsat normalt familjebilsliv.

Vid 50-60 km/h uppkommer ett litet, men ack så förargligt, ryck som inte hör hemma hos en Rolls-Royce där just enkel samstämmig kraftutsöndring alltid varit märkets paradgren. Vi pratar nu givetvis om ytterligheter av i-landsbekymmer, men kraven på en ny Goodwoodare är också skyhöga.

På Autobahn är det fortfarande stenålders­mentalitet som gäller, särskilt när Range Rover-ägare hinns upp eller får syn på Cullinan i fjärran. I tre fall av tre fäller oberoende av varandra Range-ägare plattan i mattan för att kappköra. Alla tre Range Rovers är lika toksvart tuffa och sugna på att gasa, det slår aldrig fel. Cullinan hänger ledigt med de fartglada öprodukterna, men jag slår av och svänger av motorvägstypen­ ”Nummer Eins” i världen.

Rolls-Royce Cullinan

Foto: Hans Hedberg

Hantverk och utförande är av gammaldags slag – och vi gillar det! En förarplats med inbyggt lugn.

På kurvig landsväg stämmer­ nämligen Cullinan ännu bättre. Och när asfalten byts mot snirklig­t grusad­ skogsväg kanske allra bäst. Kan inte påminna mig själv om att jag någonsin styrt mellan tallar och boskap på ett mer komfortabelt vis. Chassit sväljer­ underlaget perfekt, trots bamsestora hjul med lite däcksskuldra. Markfrigången är i suv-sammanhang endast dryga 19 centi­meter men trycker du i Offroad-knappen skickas karossen upp ytterligare fyra centimeter. Perfekt när man inte orkat skotta undan framför uppfarten efter nattens snödump eller vid svampstället som ligger en bit ut längs skogsbilvägen.

Rolls-Royce vill att livet ska vara enkelt, därför finns bara en enkel knapp för terrängkörning. Visserligen finns det i undermenyer till körsystemet möjlighet att styra drivlinans grad av aktivitet, men automatiken fungerar alldeles utmärkt.

Rolls-Royce Cullinan

Foto: Hans Hedberg

Delad baklucka, givetvis elektriskt manövrerad. De bakre hjulhusen stjäl plats, men utrymmet räcker till.

Provbilen är i extra lyxigt utförande kallat ”Theatre Configuration” vilket innebär att det annars praktiska nerfällbara tresitsbaksätet ersatts med dubbla fåtöljer separerade av en fet mittkonsol med bland annat inbyggd vinkyl. Anrättningen innebär även att bagage- och kupéutrymme är helt separerade med en fast vägg. Där rök den flexibiliteten åt fanders. Bekvämt är det förstås och ska laggen med får man väl skicka dessa med en annan Cullinan. För så fungerar det även i lyxpremiumklassen, inget kommer gratis.

Utrustningslistan för provbilen är långtifrån fullklottrad, ändå närmare en miljon kronor påslag upp från ingångspriset på knappa 3,5 miljoner kronor. Smakar det så kostar det. Benämningen ”suv” ogillas för övrigt av engelsmännen i Goodwood som i stället önskar att Cullinan ska betitlas ”Offroad Capable Rolls-Royce”. Det får vara hursomhelst med den saken, ”superlyxsuv” beskriver i alla fall vad det handlar om.

Rolls-Royce Cullinan

Foto: Gudrun Muschalla

Efter väl uträttat arbete i skogen undrar Hedberg på allvar om det är lönt att sälja Land Cruisern och pantsätta radhuset. Kör säger vi!

Direkta konkurrenter till Cullinan finns inte, förutom det sedvanliga premiumgänget som alla spelar en eller två ligor lägre. Men jag hade nog skippat just denna Rolls och i stället lagt all kosingen på en fyrdörrars Ghost och kompletterat med en hyfsad begagnad Cadillac Escalade 6,2 V8 för den årliga toppturen till fjälls.

Rolls-Royce Cullinan

Pris
3 459 000 kronor.


Motor
Bensin. Längsmonterad 12-cyl V-motor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Dubbelturbo. Kompression 10,0:1. Borrning/slag 92,0/84,6 mm, cylindervolym 6 749 cm3. Max effekt 571 hk (420 kW) vid 5 000 r/min, max vridmoment 850 Nm vid 1 600 r/min.


Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Luftfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.


Styrning
Elservo. Vändcirkel 13,2 meter.


Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd fram 8,5 tum, bak 9,5 tum. Däck fram 255/45 R22, däck bak 285/40 R22.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 330, längd 534, bredd 200, höjd 184, spårvidd f/b 170/167. Markfrigång 19. Tjänstevikt 2 797, maxlast 493, max släpvagnsvikt 2 700. Tank i.u. liter. Bagagevolym (VDA-liter) 526 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 5,2 s, toppfart 250 km/h.


Bränsleförbrukning (NEDC)
Stad 2,24, landsväg 1,09, blandad körning 1,50 l/mil. CO2 341 g/km.


Bränsleförbrukning (WLTP)
Låg 2,75, medium 1,65, hög 1,34, extra hög 1,39 l/mil. CO2 366 g/km.


Garantier
Nybil 4 år, rostskydd 6 år. Skatt: 25 557 kronor per år de tre första åren, därefter 5 420 kr/år.

Rivaler

Bentley Bentayga Mulliner

Bentley Bentayga Mulliner
Lyxigaste Bentayga i Mulliner-uförande är slösande i det mesta, men är en storlek mindre i allt jämfört med Cullinan.
Pris: 3 000 000 kronor.

Range Rover SVAutobiography

Range Rover SV Autobiography
För en spottstyver – hälften – av Cullinans pris får man den största och lyxigaste Range Rovern som gödslar med utrymme, lyx och kompressormatad V8-motor med 565 hk.
Pris: 2 214 000 kronor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer