Det verkar dra ihop sig till karneval. Åtminstone med tanke på alla dessa spralliga småsuvar med färgglada tak och kontrasterande karossfärger som pilar omkring. Nu kommer Seat med sitt bidrag. Hej, Arona ska vi ta en svängom. Dansa samba med mig!

Det här är nytt!

Extrautrustning
Autobroms är standard liksom Hill Hold och centrallås men det mesta övriga kostar extra.
Rymlig
Bilen har gott om plats för fyra och komforten är bra.
Motoralternativ
Tre motoralternativ är aktuella för Sverige. Två trecylindriga med 95 eller 115 hästkrafter, samt FR-modellen som finns med 150 hästkrafter.

Varje kväll vid åttatiden kör hon stigen nedför berget, och så kör hon om bussen som går till Copacabana. Hon har badat, hon har duschat, luktar gott om hela kroppen, och så börjar hon gå och hon tål att tittas på. Nej, det är varken Brasilien eller Rio, men väl Spanien och Barca där uppsluppna lilla Arona dansar för hitresta journalister. Flamenco då, troligtvis.

Om vi börjar med grundstommen så är det förstås Volkswagen som står bakom den modulära bottenplattan MQB som utgör basen, här i sitt minsta utförande kallad A0 där Arona är första suv att använda den. Bilen är 4,14 meter lång, 1,78 bred, 1,54 hög och har 2,67 meter mellan hjulaxlarna. Det kanske inte säger så mycket, men jämfört med en vanlig Golf är Arona cirka decimetern kortare, fem centimeter högre och har fem centimeter längre axelavstånd. Det ger en fingervisning om storleken, som om inte annat ger bra utrymmen. Ett format som räcker för en liten familj, ett ungdomsgäng eller varför inte pensionärer på vift.

Vägbeteendet påminner mycket om Volkswagen Polo som rullar med behaglig fjädring och dessutom tyst.

Seat beskriver bilen som en stadscrossover byggd för den djärva. Kanske det, men så modig behöver man inte vara eftersom bilen är lika konventionell som vilken VW-produkt som helst. I alla fall att köra då vägbeteendet påminner mycket om nya VW Polo som rullar med behaglig fjädring och dessutom tyst. Åtminstone känns Arona så på spansk asfalt.

Den motor som inleder provkörningen är VW-koncernens nya trecylindriga enlitersmotor på 95 hästkrafter och är den motor Seat räknar med ska bli volymmotor i Sverige. Den hör till marknadens bästa just nu med bra styrka redan från låga varvtal och den låter aldrig ansträngd som flera konkurrentmotorer i trepipssvängen. Växellådan är femväxlad och lätthanterlig. Nästan så man bara behöver tänka så åker nästa växel i.

Inredningen är väl­städad och precis lika kul som i Volkswagen.

Inredningen andas också mycket VW med reglage, mätare och funktioner man känner igen, inte minst från nya Polo. Arona är fylld, eller går med extrapengar att fylla med alla moderna säkerhetssystem. Exempel på utrustning är adaptiv farthållare och autobroms (standard), dödavinkelvarnare, backkamera och parkeringsassistent, Hill Hold, Rear Traffic Alert och trötthetsvarnare.

Det djärva i den mån det existerar ligger i designen. Arona är kaxig i uttryck och linje­föring vilket förstärks av avvikande färg på taket och den lilla blanka X-plaketten på C-stolpen. Taket går att få i grått, svart eller orange, eller i samma färg som karossens tio färger. En av dem sticker verkligen ut och är lånad från det tidiga 90-talets japanbil. Laxrosa, eller som Seat kallar den Mystic Magenta. Ihop med grått tak ser den verkligen, ehh, raffig ut. Kanske inte den första färgkombon en konservativ man i min ålder skulle välja. Inredningsfärger och material i klädseln kan också personanpassas beroende lite på vilken modell man väljer.

Tvådelat,men lastytan blir inte plan när ryggstöden fälls. Utrymmet går däremot inte att klaga på.

Jag byter bil och hoppar in i FR med fyrcylindrig motor på 1,5 liter och 150 hästkrafter. Rena rama skottspolen då Arona FR väger in på drygt 1 200 kilo. Dansar fint på småvägarna i trakterna runt Barcelona. Följsam och med på noterna med lite mer bestämt fotarbete då benmusklerna är lite mer vältränade. Ytterligare en motor kommer till Sverige. Den trecylindriga 1,0 TSI-motorn trimmad till 115 hästkrafter har sexväxlad manuell låda som standard eller sexväxlad DSG som tillval. För övrigt den enda motor man kan välja om det är växlingsautomatik som efterfrågas.

Provkörning av Seat Arona Style 1,0 TSI 95

Frågar man efter fyrhjulsdrift är det bara att glömma, och det är egentligen bara Suzuki som kan erbjuda detta bland suvar i minsta klass. Den enklaste modellen är Style 1,0 TSI 95 med ett introduktionspris på 165 900 mot ordinarie 171 900 kronor. Xcellence är bättre utrustad med bland annat avvikande takfärg som standard. Kostar nu 184 900 och sedan 190 900 kronor. FR är tuffingen med 150 hästkrafter och introduceras för 194 900 mot ordinarie 200 900 kronor. Småsuv är en bilklass som växer över hela Europa och verkar vara tidens melodi. Samba eller inte.

Seat Arona Style 1,0 TSI 95

Pris
Från 165 900 kronor (introduktionspris), kan beställas nu, första kundleverans nu.


Motor
Bensin. Tvärställd 3-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 74,5/76,4 mm, cylindervolym 999 cm3. Max effekt 95 hk (70 kW) mellan 5 000-5 500 r/­min, max vridmoment 170 Nm mellan 2 000-3 500 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell låda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring. Fram fjäderben med undre triangellänk och krängningshämmare. Bak halvstel axel med längsgående länkar.


Styrning
Elektrisk servo. Vändcirkel 10,6 meter.


Bromsar
Skivor fram (ventilerade), trummor bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7 tum, däck 205/60 R16.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 257, längd 414, bredd 178, höjd 154, spårvidd f/b 150/149. Markfrigång 19. Tjänstevikt 1 165, maxlast 450, max släpvagnsvikt i. u. Tank 40 liter. Bagage­volym (VDA) 400 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 11,6, toppfart 173 km/h.


Bränsleförbrukning
Blandad körning 0,49 l/mil. CO2 112 g/km.


Garantier
Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år.


Skatt
382 kronor.

Rivaler

Citroën C3 Aircross provkörning
Citroën C3 Aircross Live
Är lika lång som Arona men bredare och högre. Gemensamt förutom crossoverstuket är avvikande färg på taket. Billigaste versionen erbjuder blott 82 hästkrafter med en trepip utan turbo.
Pris: 169 900 kronor.

 

Crossland X är Opels andra bil i den så kallade X-familjen där den första var Mokka X.

Opel Crossland X Dynamic
Ytterligare en liten crossover, baserad på teknik från Peugeot/Citroën. Inredning från Opel liksom nödassistenten OnStar. Billigaste versionen har en 1,2 liters trepipig motor med 82 hästkrafter.
Pris: 171 900 kronor.

Visa kommentarer