Provkörning av Skoda Kamiq 1,0 TGI G-Tec

Skoda Kamiq är rätt på alla sätt. Bra utrymmen i ett litet paket och lagom högbyggd för att attrahera kunderna. Nu går den också att tanka med miljövänlig fordonsgas, men det är svårt att räkna hem ekonomiskt.

Det här är nytt!

G-Tec.
Kamiqs trecylindriga motor kan nu drivas på gas, precis som syskonet Scala och utgående Octavia.

Elbilar är på tapeten och de rör om. Nog för att de inte släpper ut någon koldioxid ur avgasröret, de saknar ju som bekant ett, men hur klimatsmarta är de i tillverkningsfasen? Därom tvista de lärde. Undersökningar i ämnet tycks spreta åt olika håll, och ingen tycks kunna ge ett rakt svar, det verkar snarare bero på vad man lobbar för.

Så varför pratar ingen om gasbilen? Miljösmart och snäll för plånboken. Till skillnad från elbilen är prispåslaget för gasdrift inte särskilt stort. Nya gasdrivna Skoda Kamiq G-tec har ett prispåslag på 21 600 kronor jämfört med sitt bensinsyskon. Som jämförelse kostar en bensindriven, schysst utrustad Peugeot 208 med automatlåda 214 900 kronor, elvarianten av samma bil: 379 000 kronor!

Skoda Kamiq G-Tec

Foto: Patrik Lindgren

Kamiq G-Tec är svagaste motorn i modellprogrammet med sina 90 hästkrafter och går bara att få med manuell växellåda.

Att köra på el är billigare än bensin, så länge du laddar merparten hemma, men trots det tar det många mil innan du kört ikapp merkostnaden. Men visst, statens incitament för att köra miljövänligt ­hjälper till. Oavsett om din bil är konverterad till gas i efterhand eller direkt från fabrik får du 10 000 kronor tillbaka på inköpspriset. För en elbil handlar det i de flesta fall om 60 000 kronor. Än så länge.

Skoda Kamiq G-tec har samma ­trecylindriga motor som sitt bensinsyskon men som här konverterats till att också kunna drivas på CNG. Förkortningen står för compressed natural gas och är egentligen ett finare ord för fordonsgas. I Sverige har vi varit ­duktiga. År 2013 bestod fordonsgasblandningen av 45 procent fossil naturgas och 55 procent förnybar biogas. År 2018 var siffran helt annorlunda, enligt Statens Energimyndighet kom hela 93 procent från förnybara ­källor. Gasen består till största del av metan och utvinns bland annat ur avloppsslam och källsorterat matavfall.

Skoda Kamiq G-Tec

Foto: Patrik Lindgren / BMB GLENN LIND

Invändigt skriker det Volkswagen-gruppen. Ordning och reda, men avskalat från känslor.

Bakom ratten är det sig likt. Kamiq G-Tec är svagaste motorn i modellprogrammet med sina 90 hästkrafter och går bara att få med manuell växellåda, men hästarna är pigga och känns hemma. Med visst förbehåll. Det gäller att träffa rätt i växellådan, på för hög växel blir motorn trött och tycks sakna all form av botten­vrid. Att följa bilens växelindikator kan man glömma, den är alltid för ivrig. Ljudet från motorn kan ibland nästan låta lite sportigt, ett svagt mekaniskt smattrande kan höras om du plågar den.

I vårt test av småsuvar (Teknikens Värld nummer 4/2020) tog Kamiq TSI 150 hem segern närmast ohotad. Bra andrahandsvärde förutspås. Paradgrenen för Skoda har de senaste tio åren varit utrymmen, så även här. Baksätet är rymligt även för vuxna med väl tilltagen takhöjd.

Skoda Kamiq G-Tec

Foto: Glenn Lindberg

Till vänster syns gasmätaren, till höger bensinmätaren. Förbrukning gas cirka 0,5 kilo/mil.

Med fällda baksäten stuvar jag och kollega Peter Klemensberger in hans cykel utan större problem, och för en stund lever vi varje biltillverkares våta dröm – ”en aktiv livsstil”. Men lite avkall på utrymme tvingas du till, med G-tec går inte bagagegolvet att sänka. Två av tre gastankar förvaras nämligen där under. Vid kontrollbesiktningen måste gastankarna och ledningarna täthetskontrolleras av teknikern på plats, kåporna som skyddar dem måste du plocka bort innan, alternativt medha ett intyg som försäkrar att det är gjort av annan part. Lite omständigt.

Invändigt skriker det Volkswagen-gruppen. Ordning och reda, men avskalat från känslor. Har du kört en VW-produkt tidigare kommer du känna igen dig. Allt sitter där det ska, men inget känns nytt och upphetsande. I och med att måttstocken Volkswagen Golf nyligen introducerats med nytt infotainmentsystem och ny interiör kommer Kamiq åldras snabbt på den fronten.

Skoda Kamiq G-Tec

Foto: Glenn Lindberg

Under lastgolvet döljer sig två av tre gastankar, vilket inkräktar aningen på utrymmet.

De tre gastankarna som rymmer 13,8 kg tillsammans ska räcka till 41 mils körning enligt Skoda. I blandad körning når jag knappt 30 mil, efter det går den sömlöst över till att drivas på bensin från dess 9 liter stora tank. Tyvärr är det även då bilen går som bäst. Att dra på andra växeln från under 2 000 varv är inga problem, kraften finns där hela tiden, något den inte gör då den drivs på gas. Motorn lever liksom upp.

Färddatorn uppger en snittförbrukning på gas på 0,5 kg/mil i blandad körning. Vid provkörningstillfället kostar ett kilogram gas 17,99 kronor, alltså en drivmedelskostnad på 9 kronor per mil. Manuellt spakad Kamiq med traditionell bensinmotor på 115 hästkrafter, släpper ut 0,58 liter/mil bensin och räknar vi på att bensinen kostar 16 kronor litern blir milkostnaden 9,28 kronor. En närmast försumbar skillnad på det privatekonomiska planet. Årsskatten är dock låg hos en gasbil, 360 kronor. Bensinaren kostar 3 312 kronor de första tre åren, så där går det att spara några kronor, men ändå…

Skoda Kamiq G-Tec

Foto: Patrik Lindgren

Kamiq är en liten suv men använder sina mått väl. Lättlastad.

Kanske är det därför det aldrig riktigt lyft för gasbilen? Det går inte riktigt att räkna hem. Elbilen är dyr i inköp men du belönas med låg driftkostnad, en rejäl bonus från staten och en pigg elmotor, oavsett om du sitter i en billig Hyundai eller en dyr Tesla. Plus att andrahandsvärdet står sig bra. I en gasbil får du en tröttare drivlina till samma pris som en bensinare. Men du gör ju alltid miljön en tjänst.

Volkswagen släpper gasen

Vd för Volkswagengruppen, Herbert Diess, meddelade i mars att utveckling av nya drivlinor för gas stoppas. Man spår helt enkelt för låga framtida intäkter. I stället ska utvecklingspengarna gå till elektrifieringen, Volkswagen har beslutat att satsa 640 miljarder kronor de kommande fem åren på ett 70-tal nya elbilar. Nuvarande Skoda Kamiq och Scala, samt nyligen lanserade Seat Leon, kommer dock fortsätta att säljas med gasdrift, men det bådar inte gott för drivmedlets framtid om ingen annan tillverkare tar upp facklan. De senaste fem åren har Volkswagengruppen varit överlägsna i den svenska försäljningsstatistiken för gasbilar, med Volkswagen Golf i solklar topp, följt av Skoda Octavia, Volkswagen Caddy och Seat Leon.

Skoda Kamiq 1,0 TGI G-Tec

Pris: 239 100 kronor, säljs nu.
Motor: Bensin/Gas. Tvärställd 3-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Cylinderavstängning. Turbo. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 74,5/76,4 mm, cylindervolym 999 cm3. Max effekt 90 hk (66 kW), max vridmoment 160 Nm mellan 1 800-3 800 r/­min.
Kraftöverföring: Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.
Fjädring/hjulställ: Skruvfjädring, krängningshämmare fram. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak torsionsaxel.
Styrning: Elmotordriven servo. Vändcirkel 10,8 meter.
Bromsar: Skivor fram (ventilerade) och bak.
Hjul: Lättmetallfälg. Fälgbredd 6,5 tum, däck 205/55 R17.
Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 265, längd 424, bredd 179, höjd 153, spårvidd f/b 156/154. Markfrigång 17. Tjänstevikt 1 394, maxlast 338, max släpvagnsvikt 2 518. Bensintank 9 liter. CNG-tank: 3 stycken, total kapacitet 13,8 kg. Bagagevolym (VDA-liter) 400-1 395 liter.
Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h i. u s, toppfart 176 km/h.
Gasförbrukning (WLTP): Låg hastighet 0,75 m3/mil, medium hastighet 0,54 m3/mil, hög hastighet 0,48 m3/mil, extra hög hastighet 0,58 m3/mil, blandad körning 0,56 m3/mil. CO2 101 g/km. Räckvidd 41 mil.
Garantier: Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistansgarantin förnyas vid varje intervallservice utförd av auktoriserad märkesverkstad.
Skatt: 360 kronor per år.

Rivaler

Kia e-Niro 041

Kia e-Niro
Gör allt som Kamiq gör och drivs på el. Trots att det är en av de billigaste elbilarna på marknaden kostar den en förmögenhet i jämförelse. Staten hjälper till med 60 000 kronor.
Pris: 481 900 kronor.

Seat Arona TGI

Foto: Peter Klemensberger

Seat Arona 1,0 TGI
Aningen mindre, annars i princip samma bil, samma drivlina. I enklaste utrustning blir Arona billigare i inköp.
Pris: 195 900 kronor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer