Rykten om att Skoda börjar bli för fina för att kallas folkbilar har pågått ett tag. Det har talats om att Wartburg­ eller IFA ska återuppstå, den som lever får se! Men nu när tilläggspaketet Scout erbjuds till skogsbjörnarna Kodiaq och Karoq piskas definitivt lyxsnacket upp.

Det här är nytt!

Scout
Det är mest ett designpaket för den som vill synas lite extra. Bäst är underkörningsskyddet i aluminium för 1 500 kronor.
Karoq
Även lillebror till Kodiaq kommer att kunna beställas med alltid redo-paket.
Sovpaket
Skoda överraskar alltid med komfortdetaljer, med öronlappsfunktion i baksätet och insvept i designerfilt ska man kunna rasta länge och väl.

Skoda går som tåget försäljningsmässigt. Med teknik från koncernstorebror Volkswagen och en synnerligen väl planerad­ produkt­portfölj där designen gillas­ av folkmassorna är det bara snobbar­ som är extra fina i kanten­ som passar på det tjeckiska märket.­ Frågan är om inte stunden är kommen även för dessa uppnästa typer att vända kappan?

När Skoda väljer att maxa sina populära suvar, sjusitsiga Kodiaq och kompakta Karoq, med tillägget ”Scout” är nämligen folkligheten som bortblåst. Scout-paket har funnits tidigare­ hos Skoda för att ge lite extra 4×4-kredd, men när man gräddar på redan välutrustade och praktiska suvmodeller bör facit inte bli annat än att det går hem i stugorna. Karoq Scout har premiär i höst men redan i vintras kom Kodiaq i finare gåbortkostym à la fiberpäls.

Skoda Kodiaq Scout

Bra utrymmen för de flesta och det mesta. 8-tums infoskärm är standard.

Tekniskt är Kodiaq i princip orörd, om du inte valt att kryssa i ytterligare lite extra vill säga. Den svarta provbilen har även Business- och Offroadpaket, plus ännu mera godis. Inte undra på att prislappen stoppar först norr om 400 000 kronor. Billigaste Kodiaq Scout (paketet kostar +39 300 kr) är bensinaren TSI 150 med manuell växellåda för 313 400 kronor, vill man inte spaka själv måste man uppgradera till TSI 180 7 DSG till merkostnaden 24 000 kronor. Fyrhjulsdrift 4×4 från BorgWarner är alltid standard till Kodiaq. Svartbjörnen på bilderna är rustad med kraftfullaste spisen­ TDI 190 7 DSG, en motor som passar­ bilen ypperligt.

Scout ska innebära lite tuffare attityd och mer vilja till att köra utanför de vanliga asfaltstråken. Exteriört syns silverplastdekor i fronten och på baken, egendesignade fälgar (”Crater”) och ”running boards”, tröskelskydd. Meningen med de sistnämnda kan man diskutera eftersom plåtplastplankorna mest orsakar smutsiga byxben och lägre markfrigång. Offroad-paket kostar 1 500 kronor och är den bästa livlinan. En aluminiumplåt under motor och växellåda är perfekt om du har stubbar på vägen ut till stugan. Ett krossat oljetråg mil bort från civilisationen är det sista du önskar med full familjesemesterpackning ombord.

Skoda Kodiaq Scout

Offroad-paket har underkörningsskydd för motor och växellåda. Perfekt i vildmarken.

På vägen rullar Kodiaq Scout lika fint som sina mildare björnsyskon,­ särskilt enkelheten i vardagen gillas och den individuella anpassningen genom Drive Mode Select samt adaptiv chassireglering DCC gör körningen lättsam. Sjusits kostar även det extra (+5 900 kr), fördelen med att avstå nödbänken längst bak är att man då kan beställa till ett fullstort reservhjul 215/60 R16 samtidigt som det annars så fiffiga variabla lastgolvet utgår.

Skoda Kodiaq Scout

Picknickbord med mugghållare plus hållare för telefon/läsplatta.

Skoda har olika VW-baserade säkerhetssystem som Lane-, Traffic Jam-, Emergency- och Traffic Alert Assist men väljer att ta betalt för detta, en dålig signal. Särskilt i en fullutrustad Scout. När snålheten bedrar visheten och vissa kunder väljer bort säkerhet borde Skoda tänka smartare och skicka med paketen på köpet.

Skoda Kodiaq Scout

”Sovpaket” innebär nackstöd med utfällbara öronlappar plus varsin filt för trötta baksätespassagerare.

Slutintrycket är att Kodiaq Scout visst är en förnuftig tingest men personligen skulle jag önska mig en ”Super-Scout” med höjd markfrigång, grovmönstade däck, snorkel och andra terrängattiraljer i samma anda som märkets tävlingsbilar i Dakarrallyt. Först då är Kodiaq alltid redo.

Skoda Kodiaq Scout TDI 190 7 DSG 4×4

Pris
360 200 kronor. Säljs nu.


Motor
Diesel. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 15,8:1. Borrning/slag 81,0/95,5 mm, cylindervolym 1 968 cm3. Max effekt 190 hk (140 kW) vid 3 500-4 000 r/­min, max vridmoment 400 Nm vid 1 750-3 250 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 7-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänkar. Bak multilänkaxel.


Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,6 meter.


Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7 tum, däck 235/50 R19.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 279, längd 471, bredd 188, höjd 166, spårvidd f/b 158/157. Frigångsvinklar f/b 19/16, markfrigång 19. Tjänstevikt 1 943, maxlast 567, max släpvagns­vikt 2 000. Tank 60 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 650-2 065 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 8,8 s, toppfart 209 km/h.


Bränsleförbrukning
Stad 0,66, landsväg 0,53, blandad körning 0,57 l/mil. CO2 151 g/km.


Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år.


Skatt
7 518 kronor per år de första tre åren.

Rivaler

 

nissan-x-trail-facelift

Nissan X-Trail DCI 177 Xtronic 4WD
X-Trail med lull-lull är billigare än Skoda Scout, men den ger inte samma trygghetskänsla på och vid sidan av vägen.
Pris: 343 900 kronor.

Volvo XC40 Momentum D4 Amazon Blue

Volvo XC40 D4 AWD
XC40 ger mindre för pengarna jämfört med Skodan. Den är också mindre fysiskt men tangerar ändå prisbilden på den laddade Scouten.
Pris: 383 900 kronor.

 


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer