Den första Vitara såg dagens ljus 1988 och Suzuki firar 30-årsjubiléet med en facelift av sin SUV. Mycket har hänt sedan dess och vi utröner om dagens Vitara motsvarar­ 2018 års förväntningar.

Det här är nytt!

Nya motorer
Nu erbjuds i stället en 1,0- och 1,4-liters motor.
Ny exteriör
Ny front och ett nytt bakparti.
Mer säkerhet
Dödavinkelvarnare, autobroms, filbytesvarnare med riktningsassistent och adaptiv farthållare med stop & go med mera.
Inclusive-paket
Där ingår­ bland mycket annat LED-strålkastare,­ navigation, nyckelfritt startsystem och panoramaglastak.

1970 kom Suzuki Jimny och markerade ny mark för Suzuki eftersom det var deras första riktiga fyrhjulsdrivna bil. 18 år senare lanserade Suzuki sin Vitara och nu när vi skriver 2018 befinner sig Vitara mitt i livet. Vitara har fått sig ett lyft både utvändigt och invändigt men vi börjar på utsidan. Framtill har fronten fått sig en omgång och visst är det en modernare Vitara, nya skarpare linjer och en ny grill med lite krominramning. Baktill sitter det nya lysen.

Suzuki Vitara 1,4T Boosterjet

Foto: Patrik Lindgren

Interiören har fått sig ett lyft genom att Suzuki använt mjukare material vilket har resulterat i en högre kvalitetskänsla.

Den kommer i två nya färger, Solar Yellow och Ice Grayish Blue och jag inser att kulörnamnen har nått en ny nivå… Väl bakom ratten upptäcker jag lite nyheter. Klädseln på stolen jag sitter i är ny och det finns några detaljer i silverfinish på instrumentpanelen. LCD-displayen mellan mätartavlorna är en annan nyhet som kan visa alla olika körlägen samt hastighetsskyltar. Interiören i övrigt har fått sig ett lyft genom att Suzuki använt mjukare material vilket har resulterat i en högre kvalitetskänsla. Men den hårda plasten finns likväl kvar på dörrsidor och andra platser. Det har vissa biverkningar, exempelvis ljudet som dämpas obetydligt när det passerar genom det hårda materialet.

Suzuki Vitara 1,4T Boosterjet

Foto: Patrik Lindgren

Nya baklysen, tvåtonslack samt lite skarpare linjer. Det bjuds även på en ny design av hasplåten.

Jag kör på slingrande vägar genom Uppland och får chansen att pressa Vitara lite och upplever den som kompetent. Visst, det är ingen sportbil, men den förmedlar en trygg känsla där jag susar fram genom det lövurtunnade landskapet. Den nya motorn med sina 140 hästkrafter upplevs som fullt tillräcklig och automatlådan är med på noterna när jag försöker mig på lite mer inspirerad körning. Det är väl egentligen här den trivs bäst, en bit ut på landsbygden, där behovet av att ta sig fram oavsett väder och vind kan vara större än i storstaden. Kanske finns även ett behov av att dra ett släp, då ska man vara medveten om att max dragvikt är 1 200 kilo. Det kanske inte är fullt tillräckligt för alla.

Suzuki Vitara 1,4T Boosterjet

Foto: Patrik Lindgren

Uppdaterad interiör med ny klädsel och en ny LCD-display mellan mätartavlorna.

Jag kör vidare och inser att Vitara är en trevlig bekantskap, den är fortfarande en SUV, och trots sitt fortfarande ganska plastiga inre så är jag övertygad om att Vitara-kunderna kommer uppskatta även den här modellen. Framför allt kommer de nog uppskatta att Suzuki har uppdaterat säkerheten ordentligt då den numer har adaptiv farthållare och stop & go (endast automat), dödavinkelvarnare, fotgängaravkänning, filbytesvarnare med riktningsassistans, trötthetsvarnare och varning för korsande trafik bakom vid backning. Allt för att uppfylla kraven för att ha möjlighet att kamma hem fem stjärnor hos Euro NCAP som förra modellen gjorde.

Suzuki Vitara 1,4T Boosterjet

Foto: Patrik Lindgren

Nya motorn upplevs inte direkt som inspirerande men den gör sitt jobb bra.

Suzuki har ett väl fungerande fyrhjulsdriftsystem och jag får chans att prova det eftersom jag hittar en liten kulle som jag måste erövra. Det ger mig chansen att prova Hill Descent också. Resultatet är precis som tidigare modell, den klarar både upp och nerfärd utan att visa några svagheter.

Suzuki erbjuder nya Vitara för dig som är på jakt efter en privatleasingbil. För 2 495 kronor per månad får du en Vitara 1,0T, och då är service och 1 500 mil per år inräknat. Vill du ha automatlåda får du lägga till 300 kronor per månad och vill du ha den större motorn 1,4T så kostar det ytterligare 200 kronor per månad. Vill du ha en likadan bil som jag provkörde, en Vitara 1,4T Boosterjet Inclusive, får du i stället­ betala 3 395 kronor per månad.

Suzuki Vitara 1,4T Boosterjet

Foto: Patrik Lindgren

Det snart femtioåriga arvet är tydligt, nya Vitara klättrar uppför kullar och backar utan att knorra.

Vill du hellre köpa din Vitara så får du rabatt om du slår till innan året är slut, då kostar den 249 900 kr i stället för 264 900 kr. Behöver du en SUV med pålitlig fyrhjulsdrift för relativt rimliga pengar så kanske det här är den du har väntat på.

Suzuki Vitara 1,4T Boosterjet

Pris
249 900 kronor, lanseringspris. Säljs nu.


Motor
Bensin. Tvärställd 4-cyl motor med 2 överliggande kamaxlar. Turbo. Kamrem. 4 ventiler per cylinder. Kompression 9,9:1. Borrning/slag 73,0/82,0 mm, cylindervolym 1 373 cm3. Max effekt 140 hk (103 kW) vid 5 500 r/­min, max vridmoment 220 Nm mellan 1 500-4 000 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 6-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak torsionsaxel.


Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 10,4 meter.


Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7 tum, däck 215/55 R17.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 250, längd 418, bredd 178, höjd 161, spårvidd f/b 154/151. Markfrigång 18,5. Tjänstevikt 1 328, maxlast 402, max släpvagnsvikt 1 200. Tank 47 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 375-710 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 10,2 s, toppfart 200 km/h.


Bränsleförbrukning
Stad 0,75 l/mil, landsväg 0,56 l/mil, blandad körning 0,63 l/mil. CO2 143 g/km.


Garantier
Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 3 år.


Skatt
4 371 kronor per år de tre första åren, därefter 1 064 kronor per år.

Rivaler

Dacia Duster 2018 front

Dacia Duster 1,6 SCe 4×4
Fullsmetad med utrustning men ändå det billigare valet. Grövre och enklare men fortfarande ett bra val vid oöm körning.
Pris: 166 900 kronor.

Provkörning av Volkswagen T-Roc 2,0 TSI DSG7 4Motion

Foto: Jan Dada

Volkswagen T-Roc 2,0 TDI 4Motion DSG
Fler hästkrafter och med diesel. I övrigt en typisk Volkswagen-produkt, bra men lite slätstruken.
Pris: 284 400 kronor.

Visa kommentarer