Klassledaren Volkswagen Sharan uppdateras med en rad säkerhetsfinesser, smart telefonuppkoppling och nya motorer. Räcker det för att hålla nya Renault Espace och Ford Galaxy stången?

Första intrycket

Bror Duktig i MPV-segmentet har förädlats med mer säkerhet och snålare motor. I det stora hela känns den som vanligt, Sharan, och det duger.

Genomtänkt

10/10

Prisvärd

7/10

Volkswagen Sharan och dess tvilling Seat Alhambra har i år ett rejält grepp om segmentet ”stora familjebussar” i Europa, med en snudd på osannolik marknadsandel på 63 procent.

Att Sharan med 30 000 sålda bilar i Europa så totalt dominerar marknaden är egentligen en effekt av att de tre största konkurrenterna, Ford S-Max, Ford Galaxy och Renault Espace, ömsar skinn i år. De utgående modellerna har tappat luften totalt i registreringsstatistiken, och fått segmentet att totalt backa med en fjärdedel sedan förra året. När de nya modellerna – helt nya Galaxy, S-Max, Espace och ansiktslyfta Sharan – kommer till handlarna i höst ser vi ett vitaliserat familjebussegment med en helt ny konkurrenssituation.

Stjerna speglar sin telefon i bilen och speglar sig själv i kameralinsen.

Stjerna speglar sin telefon i bilen och speglar sig själv i kameralinsen.

Volkswagens väljer en försiktig strategi när deras ”nya” Sharan presenteras, fem år efter debuten 2010.
Frågan är om det ens kan kallas ”facelift”, en ansiktslyftning. Inte ett plåtveck i nosen är nytt på 2016 års nygamla Volkswagen Sharan. Men – under ytan hittar vi en skur av tidsenliga moderniteter. Motorerna har inte bara blivit renare utan är dessutom upp till 14 procent snålare.
Man bjuder dessutom med Apple och Google på resan. Bilens bildskärm kan koppla upp alla bil-godkända appar från din smarta telefon via Car Play (Apple), Android Auto (Google) och Mirror Link. Systemet är i princip detsamma som sitter i nya Passat. Man kan enkelt koppla den egna smart-telefonens bilgodkända appar till bilens bildskärm. Du bläddrar behändigt i dina låtlistor i Spotify, i din telefonbok, och kan använda telefonens navigationssystem via röststyrning och får upp kartan på bilens bildskärm.

2 frågor

Daniele Heuser – talesperson för Volkswagen.

Hur viktigt är det med uppkopplade möjligheter – är det en ”deal-breaker” för kunden i dag?
– För yngre kunder absolut, och även för barnfamiljer. Att vara med i framkanten har blivit väldigt viktigt. I dag förekommer det reklamkampanjer där man bara talar om infotainmentsystemet och inte nämner bilen alls.
När kunderna blir uppkopplade i bilen så uppstår nya affärsmöjligheter. Har ni ­planerat nya tjänster som kunden kan köpa?
– Vi ser faktiskt det mest som en tjänst som ska förenkla det för kunden. Vi har en tjänst som heter Guide & inform, som kunden kan abonnera på, med information om lediga parkeringsplatser, trafiksituationen och annat.

Autobroms har blivit standard, och döda vinkel-varning och system som varnar för trafik när man backar ut från en parkering är nya tillval.
Kronan på verket är nya bakljus. För vad vore en ny modell 2016 utan en egen piffig LED-signatur?
Ingen av finesserna är revolutionerande nya, men de är i alla fall nya för Sharan. Och förmodligen ett måste om inte Sharan ska kännas daterad i jämförelser med teknikladdade Renault Espace och Ford Galaxy.

Snålast är den 150 hästkrafter starka tvålitersdieseln. Förutom att den har blivit renare än någonsin och tio hästkrafter starkare än förut nöjer den sig nu med bara 0,49 liter per mil i EU-körcykeln, med manuell låda. En för Sharan ny snålfiness är att DSG-automaten frirullar med motorn avstängd så snart man lyfter foten från gaspedalen. Jag tycker att motorn passar utmärkt till Sharan. Majoriteten av svenska Sharan-köpare håller med mig, de flesta väljer nämligen just tvålitersdieseln.

Inga karossändringar så långt ögat når, men väl nya bakljus.

Inga karossändringar så långt ögat når, men väl nya bakljus.

Mer säkerhet kommer: Adaptiv farthållare är vid introduktionen standard bara på GT-versionen men kommer att bli standard på samtliga Sharan senare. En perfekt finess på semesterbilen Sharan när kön till Brennertunneln är en mil lång en sommarlördag i juli.

Bättre resekamrat får man leta efter, Sharan är ett under av genomtänkta konstruktioner och utrymmesutnyttjande. En bra familjebuss har blivit ännu bättre. Facelift utan ”facelift” räcker långt.

Volkswagen Sharan 2,0 BlueMotion Technology

Pris
333 400 kronor, DSG + 19 900 kr. Säljs nu.


Motor
Diesel. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. Kamrem. 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 16,2:1. Borrning/slag 81,0 /95,5 mm, cylindervolym 1 968 cm3. Max effekt 150 hk (110 kW) vid 3 500 r/­min, max vridmoment 340 Nm vid mellan 1 750-3 000 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift alt fyrhjulsdrift. 6-växlad manuell låda, alt. 6-växlad dubbelkopplingslåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.


Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 12,0 meter.


Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 6,5 tum, däck 205/60 R16.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 292, längd 485, bredd 190, höjd 172, spårvidd f/b 157/162. Tjänstevikt 1 822, maxlast 698, max släpvagnsvikt 2 200. Tank 70 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 300-2 297 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 10,3 s, toppfart 200 km/h.


Bränsleförbrukning
Blandad körning 0,49. CO2 130 g/km.


Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år.


Skatt
2 094 kronor per år.

Rivaler

Renault Espace
Renault Espace dCi 160 EDC
Nya Renault Espace är hela 4,86 meter lång och därmed lika stor som Sharan. Mycket fransk finess och faktiskt både snålare och starkare än Sharan.

Pris: 369 900 kronor.

 


Lancia Voyager
Lancia Voyager
Gamla Voyager bjuder på amerikansk komfort och design. 2,8 liters rak fyra på 178 hästkrafter med automat är standard. 0,79 l/mil, törstigt!

Pris: 396 500 kronor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer